Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zimné športy

Hokejistky čaká domáci turnaj, Kožanová: Čakajú nás solídne previerky

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Všetky tri turnajové súperky sú účastníčky A-skupiny I. divízie MS, odkiaľ Slovenky vlani v auguste na šampionáte v Číne vypadli.

Bratislava 1. februára (TASR) - Slovenské hokejistky čaká pred bojom o návrat do A-skupiny I. divízie majstrovstiev sveta domáca turnajová skúška s kvalitným obsadením. Na Zimnom štadióne Vladimíra Dzurillu v bratislavskom Ružinove odohrajú štyri duely, z toho jeden testovací proti chlapčenskému výberu HOBA Bratislava a tri turnajové proti Maďarkám, Nórkam a Francúzkam.

Na pôvodnom nominačnom zozname figurovalo 24 hokejistiek, z ktorých však počas tohto týždňa vypadli Štrbáková, Blichová či Fortunová. "Nominácia sa výraznejšie zmenila. Vypadli z nej niektoré hráčky, či už zo zdravotných, školských alebo pracovných povinností. Do hlavnej nominácie sme preto povolali viacero náhradníčok," uviedla pre web hockeyslovakia.sk generálna manažérka slovenských ženských reprezentácií Ľubomíra Kožanová. Medzi nimi Alžbetu Šulíkovú, Hanu Fančovičovú či Lauru Jancsóovú. Do výcvikového tábora vstúpi dovedna 22 korčuliarok a dve brankárky.

Slovenské reprezentantky sa pod trénerským vedením Arta Sieppiho stretnú v pondelok 5. februára v Bratislave. Ešte pred ostrým vstupom do turnaja vo štvrtok proti Nórkam absolvujú aj jeden testovací duel s mladíkmi z HOBA Bratislava. Všetky tri turnajové súperky sú účastníčky A-skupiny I. divízie MS, odkiaľ Slovenky vlani v auguste na šampionáte v Číne vypadli. S Nórkami sa zvykli stretávať pravidelne počas sezónnych asociačných termínov. S Maďarkami aj Francúzkami absolvovali v decembri turnaj v Budapešti. Prvým menovaným podľahli 0:4, druhým 1:6.

"Čakajú nás solídne previerky. Azda posledné pred majstrovstvami sveta, v rámci ktorých sa môžu hráčky ukázať a zabojovať o účasť v záverečnej nominácii na šampionát. Sme zvedaví na Nórky. Vieme, že už minulý rok v lete zrušili väčšinu medzinárodného programu pre interné problémy, preto si počkáme, v akej sile prídu. Francúzky a Maďarky vypadli z elitnej kategórie, aktuálne sú v A-skupine I. divízie, čiže ide o družstvá, s ktorými by sme sa chceli rovnať. Veríme, že na domácom turnaji s nimi odohráme lepšie zápasy ako v decembri v Budapešti, kde sme mali oklieštenú zostavu. Záver roka bol pre dievčatá fyzicky náročný. Teraz hráme doma po dlhej dobe, preto dúfame, že prejav i výsledky budú lepšie," zaželala si Kožanová.

Po februárovom Turnaji štyroch krajín čaká Slovenky záverečná príprava na turnaj B-skupiny I. divízie, ktorý sa uskutoční od 31. marca do 6. apríla v lotyšskej Rige. Hráčky spod Tatier sú najväčšími favoritkami na zisk jedinej postupovej miestenky do A-skupiny I. divízie. Zabojujú o ňu proti Poľkám, Taliankam, Slovinkám, Britkám a domácim Lotyškám. "Tie postúpili z A-skupiny II. divízie, uvidíme, akú budú mať kvalitu. Veľká Británia chce s nami hrať prípravné zápasy, čiže o sile ich družstva sa zrejme budeme môcť presvedčiť ešte pred šampionátom. Čo sa týka Talianok, kedysi sme s nimi hrali, ale bolo to dávno, niekedy v roku 2016. S poľskými reprezentantkami sa stretávame v rámci zápasov EWHL, asi ich budeme mať najlepšie zmapované. Bez ohľadu na vedomosti o súperkách je však cieľ jednoznačný – postup. Iná cesta nie je. Musíme vyhrať všetkých päť zápasov. S týmto odhodlaním budeme cestovať do Rigy," dodala Kožanová.

Nominácia SR ženy na Turnaj štyroch krajín v Ružinove /zdroj: hockeyslovakia.sk/:

Hráčky: Kristína Šimnová, Alžbeta Šulíková (obe HC Slovan Bratislava/HC ŠKP Bratislava), Zuzana Dobiašová, Hana Fančovičová, Ema Gálisová, Janka Hlinková, Lucia Ištocyová, Laura Jancsóová, Nikola Janeková, Tatiana Korenková, Romana Košecká, Lívia Kúbeková, Andrea Rišianová, Lily Sternová (všetky HC ŠKP Bratislava), Ema Tóthová (HC ŠKP Bratislava/HK Lokomotíva Nové Zámky), Lilien Beňáková (HK Brezno/ŽHK Poprad), Emília Leskovjanská, Laura Šuliková (obe ŽHK Poprad/HC ŠKP Bratislava), Nikola Nemčeková (Vlci Žilina-mládež/HC ŠKP Bratislava), Nikola Rumanová (EC Graz Huskies, Rak.), Júlia Matejková (HPK Hämeenlinna, Fín.), Romana Halušková, Nikola Zimková (obe Budapešť Jégkorong Akadémia, Maď.), Lucia Halušková (KMH Budapešť, Maď.)


Program turnaja:

ŠTVRTOK 8. FEBRUÁRA

14.00 Francúzsko – Maďarsko

17.00 Slovensko – Nórsko

PIATOK 9. FEBRUÁRA

14.00 Maďarsko – Nórsko

17.00 Slovensko – Francúzsko

SOBOTA 10. FEBRUÁRA

11.00 Nórsko – Francúzsko

14.00 Slovensko – Maďarsko