Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zimné športy

Krasokorčuliar Csölley drží palce Talianom, vo finále chce zlepšenie

Na snímke slovenskí reprezentanti v tancoch na ľade Federica Testová a Lukáš Csölley počas krátkeho programu tanečných párov na ME v krasokorčuľovaní 28. januára 2016 v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Slováci sa vo voľných jazdách v sobotu predstavia ako posledné duo v predposlednej tretej skupine. Ich tanec by mali predviesť približne o 16.54 hod.

Bratislava 29. januára (TASR) - Slovenskí krasokorčuliari Lukáš Csölley a Federica Testová sa v sobotu na majstrovstvách Európy na domácom ľade v Bratislave opäť budú môcť spoľahnúť na priazeň výborných divákov a v prípade partnera i na "magickú" pomoc talizmanov. Po štvrtkových krátkych tancoch, v ktorých podali kvalitný výkon, im patrí priebežné deviate miesto.

Dvadsaťpäťročný bratislavský rodák mal počas prvého vystúpenia pri sebe osvedčený "mentálny doping" v podobe troch talizmanov. "Mám tri. A pred finále budú tiež tri, stále sú to tie rovnaké," povedal médiám slovenský reprezentant, no už neprezradil akú podobu jeho talizmany majú. "To je tajné," usmial sa.

Slováci sa na kontinentálnych šampionátoch, ten bratislavský je pre nich štvrtý spoločný, neustále derú v poradí nahor. Prvýkrát boli na 17. mieste, potom 12. a pred rokom v Štokholme sa dostali do elitnej desiatky, keď skončili v osobnom maxime na 8. mieste. Pred sobotou si ešte zverenci talianskeho trénera Roberta Pelizzolu, ktorí v KP o necelý bod zaostali za osobným rekordom, preštudujú hodnotenie rozhodcov, aby vedeli, čo sa dá zlepšiť. "V krasokorčuľovaní je stále čo vylepšovať, k dokonalosti je vždy ďaleko. Uvidíme po analýze bodov od rozhodcov, aby sme čo to dotiahli na majstrovstvá sveta," uviedol Csölley.

Najlepší krátky program na ľade ZŠ Ondreja Nepelu predviedli Taliani a obhajcovia kontinentálneho striebra Anna Cappelliniová a Luca Lanotte (72,31). Za osobným maximom zaostali majstri Európy z roku 2014 len o osem stotín bodu. Z druhého miesta pôjdu do voľných tancov obhajcovia zlata z minulého roka Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron z Francúzska, ktorí na lídrov stratili necelé dva body. Z tretieho miesta sa kvalifikovali medzi elitnú dvadsiatku Rusi Jekaterina Bobrovová a Dmitrij Soloviov (68,71), bronzoví zo Štokholmu. Práve tieto páry najvyššie favorizoval na zisk cenných kovov aj Csölley: "Bude to boj medzi Talianmi, Rusmi a Francúzmi. Hoci by som to asi nemal hovoriť, ale keďže Taliani sú naši tréningoví partneri, tak držíme palce im."

Slováci sa vo voľných jazdách v sobotu predstavia ako posledné duo v predposlednej tretej skupine. Ich tanec by mali predviesť približne o 16.54 hod. Po nich už budú nasledovať najväčší adepti na cenné kovy.