Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zimné športy

Biatlon-SP: Paulína Fialková tretia v stíhacích pretekoch 1. kola SP

Slovenská biatlonistka Paulína Fialková strieľa v stíhacích pretekoch na 10 km počas 1. kola Svetového pohára biatlonistiek v slovinskej Pokljuke 9. decembra 2018. Paulína Fialková obsadila 3. miesto. Foto: TASR/AP

Ďalšia slovenská reprezentantka Anastasia Kuzminová finišovala na 36. mieste (+3:25,8) a do SP tiež bodovala.

Pokljuka 9. decembra (TASR) - Slovenská biatlonistka obsadila v stíhacích pretekoch 1. kola Svetového pohára v slovinskej Pokljuke 3. miesto. Na 10 km trati triumfovala Fínka Kaisa Mäkäräinenová pred Taliankou Dorotheovou Wiererovou (+41,3), Paulína Fialková zaostala za víťazkou o 59,2 s. Ďalšia slovenská reprezentantka Anastasia Kuzminová finišovala na 36. mieste (+3:25,8) a do SP tiež bodovala. V priebežnom hodnotení SP po troch pretekoch vedie Wiererová so 144 bodmi, P. Fialková je tretia so 129.

Slovenská biatlonistka Paulína Fialková (vľavo) obsadila 3. miesto v stíhacích pretekoch na 10 km počas 1. kola Svetového pohára biatlonistiek v slovinskej Pokljuke 9. decembra 2018. Na 10 km trati triumfovala Fínka Kaisa Mäkäräinenová (uprostred) pred Taliankou Dorotheovou Wiererovou (vpravo).
Foto: TASR/AP


Paulína Fialková vyrazila na trať ako šiesta, na vedúcu Mäkäräinenovú mala síce výraznú stratu zo šprintu 49 sekúnd, no na tretie miesto len sedem sekúnd. Aj Kuzminová si mohla trúfať a poskočiť vyššie z 18. priečky. Od prvého miesta ju delilo na štarte 1:13, od tretieho 31 sekúnd.

Pri 20 výstreloch bola bilancia na strelnici mimoriadne dôležitá. P. Fialková (strelecká bilancia 0-0), no rovnako aj Mäkäräinenová, Wiererová, či Vittozziová zvládli tú úvodnú brilantne. Priebežne štvrtá priečka slovenskej biatlonistky vzbudzovala nádej na útok na stupeň víťazov, keď aj po tretej streľbe si udržala vedúca štvorica absolútne čisté konto. Rozhodovalo sa v záverečnej, Mäkäräinenová ju zvládla perfektne, rovnako Wiererová (+17,1), Vittozziová (+1:01,7) i P. Fialková (+1:04,0). O prvom mieste bolo rozhodnuté, aj o druhom a o tretie sa strhol súboj medzi slovenskou biatlonistkou a Taliankou Vittozziovou v prospech bežecky lepšej Fialkovej. Pre slovenskú biatlonistku je to druhé pódiové umiestenie v kariére, pre Mäkäräinenovú 25-te.

Anastasia Kuzminová (1-1-1-1) zhodne v úvodných dvoch streľbách ležmo netrafila tretí terč, v prvej 'stojke' piaty a klesla až na 41. miesto. Napokon musela krúžiť na trestnom okruhu až štyrikrát, no do bodovanej štyridsiatky sa ešte zmestila.

Úvodné kolo SP dopadlo pre slovenskú výpravu hlavne vďaka Paulíne Fialkovej radostne, no aj Anastasia Kuzminová naznačila možnosti. Menej presvedčili muži, no prezident zväzu Tomáš Fusko verí, že ich forma pôjde nahor. "Výsledky potešili a neočakávali sme ich až také prenikavé. Je to dobré, tešíme sa. Paulína sa ukázala ako profesionál, dokázala sa plne skoncentrovať, má už dostatok skúseností. Tento úvod nás povzbudil, rozbieha sa Nasťa, aj muži naznačili možnosti. Stíhacie preteky žien zaujali výkonmi v streľbe, to sa často nestáva, nie som historik, no takéto niečo si nepamätám, aby štyri najlepšie boli bezchybné. Pokjuka niektorým dosť dopriala, trať smeruje najskôr hore, potom dole, to môže niekomu vyhovovať, no nie všetkých. Zoberme si trebárs neúspech Martina Fourcada, tomu to nevyšlo."

Paulína Fialková už v predchádzajúcich pretekoch, každom jednom, naznačovala, že s ňou treba v absolútnej svetovej špičke vážne rátať. Stíhacie preteky jej vyšli v plnej kráse, ani raz nemusela krúžiť na trestnom okruhu a takáto bilancia vždy poteší. "Štyri nuly u mňa je naozaj rarita, no pomohli tomu aj podmienky. Boli výborné, nefúkalo a tak ako sme sa zastreľovali, tak sme mohli mieriť aj v pretekoch, bez úpravy mieridiel. Teraz si môžem povedať konečne, predtým som medailové stupne tesne atakovala, mala k nim veľmi blízko a vyšlo to až teraz."

U Paulíny Fialkovej zavážila aj sebadôvera. "Naozaj som si verila. Sebavedomie musíte mať, forme dôverujem, len aby vydržala čo najdlhšie. Treba však tento úspech vnímať so všetkou skromnosťou, neustále sa koncentrovať, nelietať v oblakoch. Vo finiši som vedela, že ak sa nič nepredvídané nestane, tak Talianku Vittozziovú zdolám. Som rada, že sa mi to aj podarilo."

Aj trénerka Anna Murínová pochválila Paulínu slovami: "Bol to super výkon s krásnou streľbou, s centrovanými výstrelmi, vyskytol sa aj na hrane, ten predposledný, no našťastie padol. Streľbu v optimálnych podmienkach možno označiť za unikátnu. Naša taktika bola osvedčená a zaužívaná, spočiatku tempo neprepáliť a naozaj pretekať až v druhej polovici."

Výsledky



stíhacie preteky na 10 km: 1. Kaisa Mäkäräinenová (Fín.) 29:16,9 (0 tr. okr.), 2. Dorothea Wiererová (Tal.) +41,3 (0), 3. Paulína FIALKOVÁ (SR) 59,2 (0), 4. Lisa Vittozziová (Tal.) 1:01,5 (0), 5. Marte Olsbu Roeiselandová (Nór.) 1:22,1 (1), 6. Clare Eganová (USA) 1:22,4 (1), 7. Iryna Krjuková (Biel.) 1:26,6 (0), 8. Irina Starychová (Rus.) 1:35,6 (0), 9. Franziska Preussová (Nem.) 1:43,7 (1), 10. Jevgenija Pavlovová (Rus.) 1:48,4 (0), ...36. Anastasia KUZMINOVÁ (SR) 3:25,8 (4)

Priebežné hodnotenie SP (3 z 26 pretekov): 1. Wiererová 144, 2. Mäkäräinenová 131, 3. P. FIALKOVÁ 129, 4. Vittozziová 121, 5. Hojniszová 104, 6. Džimová 98, ...25. KUZMINOVÁ 44, 46. I. FIALKOVÁ 14