Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zimné športy

Dvoch ruských biatlonistov preventívne suspendovali pre doping

Foto: TASR/AP

Medzi viac než tisíckou ruských športovcov profitujúcich zo štátom sponzorovaného dopingového systému figurovalo podľa správy vyšetrovateľa Svetovej antidopingovej agentúry aj 31 biatlonistov.


Berlín 22. decembra (TASR) - Medzinárodná biatlonová únia (IBU) na štvrtkovom mimoriadnom zasadnutí výkonného výboru provizórne suspendovala dvoch ruských biatlonistov a 29 ďalších začala vyšetrovať. Rusko sa vzdalo usporiadania budúcoročných mládežníckých a juniorských majstrovstiev sveta v Ostrove a Svetového pohára v Ťumeni. IBU o náhradných dejiskách rozhodne neskôr.

Medzi viac než tisíckou ruských športovcov profitujúcich zo štátom sponzorovaného dopingového systému figurovalo podľa správy vyšetrovateľa Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) Richarda McLarena aj 31 biatlonistov. Martin Fourcade pohrozil bojkotom tamojších podujatí a generálna sekretárka Českého zväzu biatlonu Eva Kupilíková požiadala IBU, aby viac neorganizovala súťaže v Rusku.

Z 31 sa u dvoch už začalo disciplinárne konanie zo strany Medzinárodného olympijského výboru (MOV), formálne vyšetrovanie zvyšných 29 sa netýka zimných olympijských hier 2014 v Soči. "Podozrenie nestačí na konanie, budeme sa držať profesionálneho prístupu. Dodržiavanie pravidiel musí platiť pre vinných aj nevinných," citovala agentúra DPA prezidenta IBU Andersa Besseberga.

MOV privítal postup biatlonovej únie: "Je v súlade s odporúčaniami našej exekutívy." Mená suspendovaných ani vyšetrovaných reprezentantov nezverejnili.