Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Zvony ohlásili začiatok 40. Podroháčskych folklórnych slávností

Ilustračné foto. Foto: TASR/Jozef Ďurník

Dvojdňový programový maratón najväčšieho sviatku oravského folklóru otvorili symbolicky na doskách amfiteátra na Brestovej hostitelia.


Zuberec 8. augusta (TASR) – Slávnostným rozozvučaním zvonov a tradičným sprievodom sa dnes popoludní začal v obci Zuberec jubilejný 40. ročník Podroháčskych folklórnych slávností. Dvojdňový programový maratón najväčšieho sviatku oravského folklóru otvorili symbolicky na doskách amfiteátra na Brestovej hostitelia.

"Bola to pre nás všetkých veľká česť, ale aj záväzok. Očakávanie sa miešalo s pochopiteľnou nervozitou napriek tomu, že sme do záverečných príprav a až troch generálnych skúšok dali úplne všetko," uviedla pre TASR Daniela Žuffová, vedúca folklórnej skupiny Zuberec a detského folklórneho súboru Roháčik.

Starosta Vladimír Šiška vyjadril v mene obyvateľov celej rázovitej oravskej obce nesmiernu radosť, že Podroháčske folklórne slávnosti sa uskutočňujú už 40. raz a neustále sa tešia obrovskému záujmu divákov a účinkujúcich zo Slovenska i zahraničia. "Pre všetkých Zuberčanov je to zakaždým sviatok," skonštatoval.

"Štyri desiatky úspešných ročníkov dokázali opodstatnenosť tohto nášho jedinečného festivalu. Podroháčske folklórne slávnosti nie sú len sviatkom tradičných ľudových piesní, tancov, hovoreného slova či remesiel, ale aj miestom priateľských stretnutí v tomto nádhernom prírodnom prostredí," dodal starosta Zuberca.