Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

Zuberecké múzeum ožije spomienkou na históriu oravského plátenníctva

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Podujatie je realizované v rámci projektu Pri ceste na dedine - v rytme práce dávnych priemyselných závodov a remeselných dielní.

Zuberec 13. augusta (TASR) - Spomienkou na časy, kedy bola Orava jedným z hlavných centier plátenníctva na Slovensku, bude podujatie s názvom Plátenná nedeľa, ktoré sa uskutoční v nedeľu 19. augusta v Múzeu oravskej dediny v Zuberci. TASR informoval riaditeľ múzea Richard Janoštín.

Počas dňa budú pre návštevníkov pripravené ukážky činností spojených so spracovaním ľanu, výroby plátna a modrotlače. „Ku slovu sa dostanú aj technické stavby. O 12.00 h sa bude predvádzať lisovanie oleja z ľanových semien v olejárni z Novoti, o 13.00 h to bude hladenie modrotlače vo veličnianskom mangli na konský pohon," uviedol.

Vo folklórnom programe s názvom Plátenný odev Oravcov budú od 14.00 h účinkovať folklórne kolektívy Skalniok zo Zubrzyce Górnej, Skorušina z Liesku a Ženská skupina zo Zuberca.

Podujatie je realizované v rámci projektu Pri ceste na dedine - v rytme práce dávnych priemyselných závodov a remeselných dielní, ktorý je implementovaný v rámci cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Poľsko – Slovensko 2014 – 2020. Projekt je spolufinancovaný z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja.