Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Zosuv svahu naďalej ohrozuje poľnohospodársky dvor v L. Štiavnici

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Rozsiahly areál Poľnohospodárskeho družstva (PD) Ludrová v katastri susednej obce Liptovská Štiavnica neďaleko Ružomberka ohrozuje už niekoľko rokov pokračujúci masívny zosuv svahu.

Liptovská Štiavnica 5. marca (TASR) – Rozsiahly areál Poľnohospodárskeho družstva (PD) Ludrová v katastri susednej obce Liptovská Štiavnica neďaleko Ružomberka ohrozuje už niekoľko rokov pokračujúci masívny zosuv svahu. Jeho zastabilizovanie a definitívne vyriešenie nebezpečného stavu si vyžaduje investíciu na odhadovanej úrovni 300.000 eur.

"Nie je to v našich reálnych možnostiach ani obecnej samosprávy, nevyhnutne potrebujeme štátnu pomoc. Situáciu provizórne riešime s nasadením vlastnej techniky a prostriedkov, stálo nás to už niekoľko desiatok tisíc eur. Bez priebežného odvážania zosunutej pôdy by už bol minimálne jeden veľkokapacitný kravín minulosťou," uviedol pre TASR predseda PD Ludrová Miroslav Štefček.

Zároveň prízvukoval, že v tejto súvislosti stoja pred vážnou dilemou - ako ďalej. "Tento veľký poľnohospodársky dvor, ktorého súčasťou je napríklad aj bioplynová stanica, chceme zveľaďovať, no pod takou hrozbou sa bojíme pustiť do nákladných investícií. Opakujem, bez účinnej štátnej finančnej pomoci bude trvať vážne ohrozenie tohto areálu vrátane pracovných miest," skonštatoval Štefček.

"Ministerstvo životného prostredia zaradilo našu viacnásobnú žiadosť o pomoc do poradovníka s odôvodnením, že Slovensko trápi veľké množstvo zosuvov pôdy, ktoré bezprostredne ohrozujú obyvateľstvo. Boli by sme veľmi radi, keby sa táto naša záležitosť rozhýbala skôr, ako sa opäť pohne tento svah a spôsobí obrovské škody. Potom už bude neskoro,"
zdôraznil starosta L. Štiavnice Dušan Lauko.