Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Žilinský kraj

Žilinský Park Ľudovíta Štúra otvorili po komplexnej rekonštrukcii

Na snímke deti počas otvorenia zrekonštruovaného Parku Ľudovíta Štúra na Bôriku v Žiline dňa 6. novembra 2017. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Súčasťou parku je aj fontána ako hlavný vodný prvok.

Žilina 6. novembra (TASR) – Park Ľudovíta Štúra v mestskej časti Žiliny Bôrik otvorili v pondelok po dvojročnej komplexnej rekonštrukcii.

Žilinský primátor Igor Choma pripomenul, že príprava trvala niekoľko rokov. "Projektová dokumentácia bola spracovaná ideovo, následne boli diskusie s občanmi, s odborníkmi, s ľuďmi, ktorí mali záujem na túto tému diskutovať. Realizácia sa začala minulý rok, stála okolo 1,66 milióna eur. Treba povedať, že s výraznou podporou a účasťou spoločnosti Kia Motors Slovakia, ktorá sa podieľala sumou zhruba vo výške 560.000 eur," povedal Choma.

"Opravili sme mostíky, urobili nové trávniky, vysadili 200 nových stromov a stovky kríkov okolo kamenného oplotenia, ktoré oddeľuje park od komunikácie. Sú tu dve venčoviská pre psov, je tu osadených 16 stolov na pikniky, viac ako 100 lavičiek, odpadkových košov. Je tu nové verejné osvetlenie, nové chodníky. Som rád, že sa dielo podarilo dotiahnuť do konca a verím, že Žilinčania si tu nájdu kút, kde budú radi chodiť oddychovať," podotkol Choma.




Správca Nadácie Kia Motors Slovakia Dušan Dvořák doplnil, že spolupráca pri rekonštrukcii Parku Ľudovíta Štúra bola vyústením dlhodobejších aktivít. "Vnímame to veľmi pozitívne, pretože si myslíme, že sa podarilo urobiť park, ktorý spĺňa naozaj všetky štandardy. Veríme, že park pritiahne ľudí, aby vonku trávili viac času. Aby našli miesto pre malé deti, ktoré majú samostatné ihrisko. Starší ľudia si môžu vychutnať prostredie. Takisto športovci, ktorí sem už chodia napríklad behávať alebo posilňovať. Veríme, že takéto projekty dokážu naozaj zmeniť prostredie, v ktorom žijeme," dodal Dvořák.

Súčasťou parku je aj fontána s rozmermi 20 x 20 metrov ako hlavný vodný prvok. Náklady na jej vybudovanie boli 261.542 eur s DPH. Pozostáva z viacerých samostatne programovateľných trysiek. Po zotmení ponúkne návštevníkom parku svetelné predstavenie, pretože je podsvietená.