Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

Žilinská univerzita otvorila Ateliér multimediálnej tvorby

Na ilustračnej foto Žilinská univerzita Foto: TASR

Podľa vedúceho Katedry multimédií a informačno-komunikačných technológií EF ŽU Róberta Hudeca ateliér budovali väčšinou zamestnanci katedry.

Žilina 12. decembra (TASR) – Ateliér multimediálnej tvorby otvorila v utorok v podzemných priestoroch Novej menzy Žilinskej univerzity (ŽU) v Žiline Katedra multimédií a informačno-komunikačných technológií Elektrotechnickej fakulty (EF) ŽU. Na ploche 600 metrov štvorcových ponúka ateliér záujemcom z univerzitného, ale aj mimo univerzitného prostredia fotografické, zvukové, moderátorské a dabingové štúdio, možnosť živých prenosov a niekoľko scén, vrátane špeciálne postavenej scény virtuálnej reality.

"Obsah na weboch, CD alebo DVD nosičoch musí byť dobre scenáristicky zvládnutý. Nastrihaný a urobený takým spôsobom, aby ho mohol naozaj pochopiť ten, pre koho je určený. Najmä, ak sú to veci, ktoré smerujú ku vzdelávaniu. A myslím si, že preto nám to najviac bude slúžiť. Aby sme dokázali robiť dobré online kurzy do budúcna a týmto sa posúvať zase ďalej," povedala rektorka ŽU Tatiana Čorejová.

Podľa vedúceho Katedry multimédií a informačno-komunikačných technológií EF ŽU Róberta Hudeca ateliér budovali väčšinou zamestnanci katedry. "Ale našli sme aj veľké množstvo študentov, ktorí nám pomohli. Za to sa im chcem všetkým poďakovať, že si našli čas. Lebo nastala akási spolupatričnosť medzi študentmi a učiteľmi, vlastne si to budovali sami pre seba. Pretože, tento priestor treba chápať ako priestor pre študentov. A budem len rád, keď si do neho nájdu cestu a budú túto technológiu využívať," podotkol Hudec.

Myšlienka výstavby ateliéru sa spája s osobou Martina Vaculíka, ktorý viedol katedru v rokoch 2008 až 2016. "Ateliér sa budoval približne od roku 2010. Symbolicky pôsobí fakt, že úsilie je úspešne zavŕšené práve v roku, keď si katedra pripomína polstoročie existencie," dodal Hudec.

Katedra multimédií a informačno-komunikačných technológií EF ŽU vznikla ako katedra telekomunikácií 1. októbra 1967. V súčasnosti má tri oddelenia - komunikačných technológií, informačných technológií a multimédií. "Študuje na nej viac ako 300 študentov, ktorí nájdu uplatnenie okrem iného aj v oblasti samostatnej alebo kolektívnej mediálnej produkcie," uzavrel Hudec.