Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Centrum rodiny ŽSK prepojí organizácie na pomoc obetiam násilia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Poslankyňa zastupiteľstva ŽSK a NR SR Anna Verešová poukázala na výnimočnosť žilinského regiónu, v ktorom už 20 rokov poskytujú pomoc obetiam násilia štyri organizácie.

Žilina 19. novembra (TASR) – Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) bude prostredníctvom vznikajúceho Centra pre rodinu sieťovať organizácie, ktoré poskytujú reálnu pomoc obetiam trestných činov. Na tlačovej konferencii o tom v pondelok v Žiline informovala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Pripomenula, že v októbri uplynul rok od prijatia zákona o obetiach trestných činov. "Ako podpredsedníčka Národnej rady (NR) SR som si zobrala do vienka aj oblasť pomoci obetiam násilia. S expertkou pre obete trestných činov Jankou Šípošovou sme sa snažili primať ministerstvo spravodlivosti, aby vypracovalo legislatívu ochrany obetí trestných činov. Nakoniec sa to podarilo. Zákon bol prijatý a začalo sa podľa neho pracovať. Je to dobrý základ, aby sa zlepšilo poskytovanie služieb práve týmto zraniteľným skupinám," povedala Jurinová.

Poslankyňa zastupiteľstva ŽSK a NR SR Anna Verešová poukázala na výnimočnosť žilinského regiónu, v ktorom už 20 rokov poskytujú pomoc obetiam násilia štyri organizácie - občianske združenie Náruč – Pomoc deťom v kríze, nezisková organizácia Áno pre život, občianske združenie Návrat a občianske združenie Pomoc obetiam násilia. "Pod vedením Eriky Jurinovej sa tu otvárajú dvere a vie, čo má robiť. Ak chce ŽSK, aby obete dostávali rýchle, nebyrokratické, kvalitné služby v čase, keď sú ohrozené na živote a zdraví, treba využiť všetky existujúce služby. A prípadne vytvoriť tie, ktoré v regiónoch dostatočne dostupné nie sú," podotkla Verešová.

Áno pre život prevádzkuje podľa Zuzany Dobešovej už 20 rokov zariadenie núdzového bývania a útulok, v ktorom poskytuje ubytovanie a odborné poradenstvo pre matky s deťmi. "Za ten čas našlo u nás pomoc už viac ako 900 matiek a detí. Pre verejnosť sme otvorili poradenské centrá, kde poskytujeme bezplatné právne, sociálne a psychologické poradenstvo. A prevádzkujeme aj bezplatnú linku pomoci, na ktorú je možné dovolať sa 24 hodín denne. Je určená pre všetkých ľudí, ktorí sú v krízovej alebo záťažovej situácii a potrebujú rýchlo pomôcť," dodala Dobešová.

Tlačovej konferencii predchádzala Bubnovačka na Námestí Andreja Hlinku v Žiline, ktorú organizovali Centrum Návrat Žilina, Náruč – Pomoc deťom v kríze a Krajské kultúrne stredisko v Žiline. "Niektoré deti v sociálnom systéme málo počuť. Bubnovačka má pomôcť, aby sme boli všetci citlivejší, keď deti vydávajú signály, že v rodine alebo v škole im nie je dobre. Alebo sa im tam deje nejaká krivda. Aby to ľudia okolo nich zachytili," uviedla koordinátorka Centra Návrat Denisa Ničíková.