Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

VIDEO: Stredoveký deň v Žiline predstavil v centre mesta živú históriu

Na snímke podujatie Stredoveký deň na Mariánskom námestí v Žiline dňa 10. augusta 2018. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Podujatie ponúklo aj jarmok, stredoveký tábor, dobýjanie slameného hradu, stredoveké hry pre deti, šermiarske súboje a ukážky stredovekého života.

Žilina 10. augusta (TASR) – S prácou dobových remeselníkov, napríklad kováča, krajčíra či pisára, sa mohli v piatok na Mariánskom námestí v Žiline zoznámiť návštevníci 11. ročníka Stredovekého dňa.

Podľa hovorkyne mesta Žilina Barbory Zigovej ponúkol Stredoveký deň aj jarmok, stredoveký tábor, dobýjanie slameného hradu, stredoveké hry pre deti, šermiarske súboje a ukážky stredovekého života. "Žilina si počas uplynulých desiatich rokov pripomínala prostredníctvom Stredovekého dňa významné udalosti, ktoré sa zapísali do ďalšieho života mesta. Predovšetkým bitky a boje z čias stredoveku. Aktuálny ročník priniesol zmenu v koncepcii podujatia a organizátori sa priklonili k takzvanej živej histórii," uviedla Zigová.



Vedúca odboru kultúry, športu, cestovného ruchu a miestneho rozvoja Mestského úradu v Žiline Ingrid Dolníková doplnila, že diváci mali možnosť vidieť ukážky lukostreľby, prezentáciu palných zbraní, dobové tance a historickú módnu prehliadku. "Deti sa preniesli do minulosti pri dobýjaní slameného hradu. Nechýbala stredoveká kuchyňa s ochutnávkou dobových jedál. Jedinečnú atmosféru doplnila stredoveká hudba, fakír, fakľový sprievod a ohňová šou," dodala Dolníková.

Stredoveký deň pripravili mesto Žilina a občianske združenie Facta Non Verba v spolupráci s Cechom Terra de Selinan, ktorý sa zameriava na podujatia s ukážkami živej histórie.