Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Žilinský kraj

Stredoveký deň v Žiline predstaví remeslá aj dobýjanie hradu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Diváci uvidia aj ukážky lukostreľby, prezentáciu palných zbraní, dobové tance a historickú módnu prehliadku.

Žilina 4. augusta (TASR) – Jedenásty ročník Stredovekého dňa predstaví v piatok 10. augusta na Mariánskom námestí v Žiline dobové remeslá, jarmok, stredoveký tábor, dobýjanie slameného hradu, stredoveké hry pre deti, šermiarske súboje a ukážky stredovekého života. TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Žilina Barbora Zigová.

Žilina si podľa nej počas desiatich rokov pripomenula prostredníctvom Stredovekého dňa významné udalosti, ktoré sa výrazne zapísali do ďalšieho života mesta. "Predovšetkým bitky a boje z čias stredoveku. Počas všetkých ročníkov sa vystriedalo na podujatí viac ako 1200 účinkujúcich a komparzistov. Aktuálny ročník prináša zmenu v koncepcii podujatia a organizátori sa prikláňajú k takzvanej živej histórii," uviedla Zigová.

"Návštevníci sa tento rok môžu tešiť na viac starých remesiel a remeselníkov, ktorí budú svoje majstrovstvo predvádzať priamo pred ich očami. Predstaví sa kováč, krajčír, pisár, cinár či drotár," doplnila vedúca odboru kultúry, športu, cestovného ruchu a miestneho rozvoja Mestského úradu (MsÚ) v Žiline Ingrid Dolníková.

Diváci uvidia aj ukážky lukostreľby, prezentáciu palných zbraní, dobové tance a historickú módnu prehliadku. "Deti sa môžu do minulosti preniesť pri dobýjaní slameného hradu. Nebude chýbať stredoveká kuchyňa s ochutnávkou dobových jedál. Jedinečnú atmosféru doplní stredoveká hudba a o nezabudnuteľné zážitky sa postará fakír, fakľový sprievod a ohňová šou," podotkla Dolníková.

"Jedenástykrát sa vrátime do minulosti a centrum mesta ožije stredovekým životom. Mariánske námestie a okolité uličky so svojim stredovekým pôdorysom a historickou atmosférou sú vhodné na pripomínanie si života našich predkov. Verím, že aj tento ročník priláka nadšencov histórie a spoločne precítime atmosféru starodávnych čias," dodal žilinský primátor Igor Choma.

Stredoveký deň pripravujú mesto Žilina a občianske združenie Facta Non Verba, v spolupráci s Cechom Terra de Selinan, ktorý sa zameriava na podujatia s ukážkami živej histórie.