Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

Psy žilinských colníkov odhalili za prvý polrok 11 nelegálnych tovarov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Služobné psy sa používajú na vyhľadávanie omamných, psychotropných látok a ich prekurzorov, tabaku a tabakových výrobkov, chránených živočíchov a výrobkov z nich aj finančnej hotovosti.

Žilina 14. júla (TASR) – Tri služobné psy Colného úradu (CÚ) v Žiline za prvý polrok 2015 odhalili 11-krát nelegálny tovar, pričom najúspešnejšie boli v júni so šiestimi nálezmi marihuany a pervitínu. TASR o tom informovala hovorkyňa CÚ v Žiline Božena Chríbiková.

Žilinskí colníci majú podľa nej aktuálne služobných psov Arga, Sonyho a Gassa, ktorých zapájajú do akcií pri kontrolách tovaru v celom kraji a v prípade potreby aj mimo neho. „Vycvičení sú na vyhľadávanie tabaku, cigariet a drog. Od začiatku roka prehľadávali rôzne miesta, nelegálny tovar našli v priestoroch vlaku, vo vozidlách aj v pohostinstve. Až 82 % odhaleného nezákonného tovaru tvorili drogy,“ uviedla hovorkyňa CÚ v Žiline.

Na Kysuciach podľa nej colná kontrola odhalila v spolupráci so služobným psom v osobnom aute igelitové vrecúško s kryštalickou látkou v škatuľke od cigariet. „Krátko nato označil v ďalšom vozidle pod volantom v škatuľke sušenú rastlinu s podozrením na marihuanu. Rastlinu zabalenú v plastovom vrecúšku mali prepravujúci ukrytú aj v stredovom paneli. Kuriózny prípad sa stal v apríli tohto roka na rovnakom mieste. Služobný pes počas krátkej prestávky odbehol za autobusovú zastávku na toaletu. Bolo to v blízkosti kontrolného stanoviska, kde odstavovali colníci vozidlá. Práve tam upozornil na igelitové vrece s bieloruskými cigaretami. Pri kontrole medzinárodného spoja na autobusovom nástupišti v Žiline začiatkom roka zas našiel služobný pes v batožinovom priestore v dvoch textilných taškách 290 balení tabaku. Z pasažierov autobusu sa k nemu nikto neprihlásil,“ pripomenula Chríbiková.

Zdôraznila, že colníci na svojich pomocníkov nedajú dopustiť, no nie každý pes sa hodí do služby. „Pri výbere rozhoduje vek, ktorý sa musí pohybovať medzi prvým a tretím rokom života. Na začiatku absolvuje výchovu a socializáciu pod vedením inštruktora. Preverujú sa jeho reakcie na hluk, vonkajšie podnety, prítomnosť väčšej skupiny osôb, zmenu podláh, vo výťahoch, na schodišti aj v tmavých priestoroch. Potom prechádza výcvikom, ktorý zahŕňa základy poslušnosti, rozvíjanie hľadania a značenia a v niektorých prípadoch aj základy obranných prác. Počas prípravy na povinnosti, ktoré ho čakajú, absolvuje viac kynologických kurzov. Od prvého základného výcviku sa každý rok jeho výkonnosť preveruje. Vo výkone môže pes slúžiť do desiatich rokov života,“ dodala hovorkyňa CÚ v Žiline.

Služobné psy pridelené colným úradom sa podľa nej používajú na vyhľadávanie omamných, psychotropných látok a ich prekurzorov, tabaku a tabakových výrobkov, chránených živočíchov a výrobkov z nich aj finančnej hotovosti. „Úlohou strážnych psov je zabrániť vstupu nepovolaných osôb do objektov a na miesta, kde je vstup zakázaný. Zabezpečujú aj ochranu colníkov a tiež prenasledovanie a stráženie páchateľa. O väčšinu služobných psov sa starajú psovodi, ktorí ich majú pridelených do osobnej starostlivosti. Kŕmia ich, ošetrujú, starajú sa o zoohygienu. Robia výcvik a pripravujú ich na skúšky. Sprevádzajú ich v teréne pri výkone služby a spolu sa zúčastňujú aj na kynologických súťažiach,“ uzatvorila Chríbiková.