Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Žilinskí kováci a sklári sa zlúčili v rámci ochrany práv zamestnancov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Pôjde o oblasti posilnenia kolektívneho vyjednávania, právneho poradenstva a poskytnutia solidarity.

Žilina 13. októbra (TASR) – Slovenský odborový zväz sklárskeho priemyslu (SOZSP) a Odborový zväz (OZ) KOVO sa dnes spojili na zlučovacom zjazde v Žiline s cieľom lepšej ochrany práv zamestnancov v sklárskom a kovospracujúcom priemysle. TASR o tom informoval predseda Rady OZ KOVO Emil Machyna.

Vzájomná podpora sa podľa neho bude sústreďovať predovšetkým do oblastí posilnenia kolektívneho vyjednávania, právneho poradenstva a poskytnutia solidarity pri zastupovaní oprávnených nárokov zamestnancov v podnikoch.

"Členovia SOZSP rozhodli, že je treba posilňovať odbory a naším najvhodnejším partnerom bol OZ KOVO, ktorý je najsilnejšou odborovou organizáciou na Slovensku. A sme radi, že sme pod jeho krídlami. Náš odborový zväz pozostával zo štyroch organizácií. Bol menší počtom členskej základne, preto tam bola snaha prejsť k silnejšiemu partnerovi. A posilniť aj práva, ktoré SOZSP má," povedal predseda SOZSP Ján Kasman.

OZ KOVO dnes podľa Machynu zastrešuje sklárov, dopravu, služby, ľudí v elektrotechnickom, strojárskom, hutníckom a automobilovom priemysle. Ale aj organizácie z iných rezortov, napríklad zo zdravotníctva. "Celkovo je to na Slovensku okolo 200.000 ľudí. Čiže je to veľký potenciál a je to aj výhoda, že pre nich dojednáme kolektívnu zmluvu. Tam, kde pôsobíme, sú o viac ako 20 percent vyššie mzdy ako tam, kde nie sme. Takže máme ľuďom aj čo ponúknuť. Najlepšia sociálna odmena je mzda. Lepšia neexistuje. A ak im dnes vieme dohodnúť 20 percent, žiadna banka nezúročí nikomu takýmto spôsobom jeho potenciál, ktorý vloží do KOVO," zdôraznil Machyna.

"Na druhej strane chceme, aby ľudia boli aktívni, zapájali sa do práce a aktívne nás podporovali. Aby si nemysleli, že len funkcionári za nich niečo vybavia. Všetci spoločne dokážeme oveľa viac. Ak nás podporia, sme oveľa silnejší. To je jedna z ciest – komunikácia, hľadanie priestorov, vysvetľovanie. A to je náročné. Stojí to čas, ľudí, peniaze. Ale ten potenciál tu je. A verím, že ho zúročíme tak, aby ľudia, ktorých zastupujeme, boli spokojní," dodal predseda Rady OZ KOVO.