Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Žilinský kraj

Výročie zvrchovanosti si v Starej Bystrici pripomenuli zapálením vatry

Na snímke horiaca vatra, archívne foto Foto: Oliver Ondráš

Predseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraj Blanár podotkol, že oslavy zvrchovanosti v Starej Bystrici sú takmer s istotou najväčšie na Slovensku.

Stará Bystrica 19. júla (TASR) - Zapálením vatry zvrchovanosti a zasadením lipy do Aleje zvrchovanosti si včera v kysuckej obci Stará Bystrica pripomenuli schválenie deklarácie zvrchovanosti slovenského národa v Slovenskej národnej rade v júli 1992.

"Možno práve tieto oslavy sú akýmsi zrkadlom toho, čo sa dnes deje v Európe. Európa je terčom návalu úplne inej kultúry, civilizácie, iných hodnôt, iného náboženstva. Práve preto pripomínanie si Dňa nezávislosti Slovenskej republiky, je pripomínanie si vlastných koreňov. Pripomínanie si ľudí, ktorí sa zaslúžili o našu identitu je dôvodné a v kontexte toho, čo dnes v Európe hrozí, aj potrebné. Ak si nebudeme pripomínať to všetko, čo z nás vytvorilo Slovákov ako národ, tak zanikneme. Rozplynieme sa v dave a vo vlne, ktorá sa valí na Európu," povedal starosta Starej Bystrice a zároveň poslanec Národnej rady SR Ján Podmanický.

Všetky európske národy sa podľa neho musia vrátiť k svojim koreňom, k hrdosti na vlastnú kultúru, tradície, náboženstvo. "Len tak sa zachránime a len tak prežijeme to, čo sa vo svete deje," zdôraznil Podmanický.

Predseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraj Blanár podotkol, že oslavy zvrchovanosti v Starej Bystrici sú takmer s istotou najväčšie na Slovensku. "Neviem, kde by sa takto oslavovala zvrchovanosť ako práve v Starej Bystrici. Tento sviatok je pre Slovenskú republiku, pre novodobú históriu jeden z najdôležitejších. Niečo podobné, ako pre Američanov alebo pre Francúzov Deň nezávislosti. Všetko toto je zhutnené aj do dňa zvrchovanosti. Preto pri tom ŽSK prirodzene nesmie chýbať," uviedol Blanár.

Zapálenie Vatry zvrchovanosti SR na Rínku sv. Michala je tradične súčasťou programu osláv zvrchovanosti. "Opäť sme zorganizovali dvojdňové oslavy, ktoré vrcholia zapálením vatry zvrchovanosti. Vystupovali mnohí umelci, či už to bol Martin Babjak alebo Tublatanka, kysucké folklórne súbory, ľudové hudby, interpreti. Vytvorili nádherný program, v ktorom bolo až 270 účinkujúcich. Snažili sme sa vytvoriť celú paletu dvojdňových osláv, vrátane športových podujatí, ktoré majú pripomenúť tento významný medzník v našich dejinách," doplnil Podmanický.