Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Žilinský kraj

VYCHYLOVKA: Podujatie Na Luciu pripomenie v skanzene Vianoce

Na ilustračnej snímke vianočný stromček v Modrom salóne. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Nebude chýbať vianočný stromček, na ktorý si možno priniesť a zavesiť vianočnú ozdobu, ako je perník, jabĺčko, salónka, kolekcia.

Vychylovka 6. decembra (TASR) - Predvianočné zvyky a tradície pripomenie v nedeľu 13. decembra v skanzene v Novej Bystrici – Vychylovke podujatie Na Luciu. Podľa kultúrnej manažérky Kysuckého múzea v Čadci Dariny Hnidkovej začne prezentácia ľudových výrobcov regiónu Kysúc o 12. h.

"Tradičné Lucie predvedú členky Detského folklórneho súboru (DFS) Oščadnička z Oščadnice. Nebude chýbať vianočný stromček, na ktorý si možno priniesť a zavesiť vianočnú ozdobu, ako je perník, jabĺčko, salónka, kolekcia. Aby návštevníkom nebola zima a nepocítili hlad, môžu ochutnať pravú kysuckú vianočnú kapustnicu, občerstviť sa vianočným punčom, vareným vínom a ponoriť sa do vône pravých vianočných oblátok. Na záver programu sa rozžiaria svetielka na vianočnom stromčeku," uviedla Hnidková.

Etnograf Kysuckého múzea Alojz Kontrik pripomenul, že sviatok svätej Lucie sa na Kysuciach spájal s obchôdzkami maskovaných žien s postavou Lucie. "Z kultúrnohistorického pohľadu možno za najstarší typ tejto masky považovať Lucie zaodeté do bielych šiat, zakrútené do plachty, s tvárou zakrytou bielou šatkou hlboko do čela. Kým sprvu boli tieto obchôdzky vyhradené dospelým ženám, neskôr prešli do repertoáru mládeže a začali sa ich zúčastňovať aj muži," priblížil Kontrik.

Doplnil, že Lucie chodievali po dedinách individuálne, prípadne po skupinách. "V ruke mali husacie krídlo, ktorým povymetali všetky kúty v dome, čím robili magickú očistu príbytkov pred vianočnými sviatkami a vyháňali zlých duchov. Napomínali domácich, neskôr hlavne deti, aby boli k sebe dobrí a privítali Ježiška s pokojom v srdci. Na dvere domov kreslili kríže cesnakom, aby zabránili strigám a zlým mocnostiam vstúpiť do obydlí a hospodárskych stavieb. Keď sa súčasťou maskovaných obchôdzok stali mládenci, obvykle sa obliekali za ženy, dievky za mužov. Takéto postavy robili v navštívených domoch 'neplechu'. Snažili sa domácim začierniť tvár, porozhadzovali im riady, rozfúkali nadriapané perie a podobne, čím sa pôvodná magická funkcia zmenila na zábavnú," dodal etnograf Kysuckého múzea.