Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Žilinský kraj

Vrútockí poslanci o spore s odvolaným hlavným kontrolórom nerokovali

Ilustračné foto. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Prípad hlavného kontrolóra mesta Vrútky riešila aj Nadácia Zastavme korupciu.

Vrútky 9. augusta (TASR) – Vrútockí mestskí poslanci vo štvrtok nerokovali o uznesení Najvyššieho súdu (NS) SR, ktorý zrušil uznesenie mestského zastupiteľstva (MsZ) z roku 2012 o odvolaní hlavného kontrolóra Dušana Chrastinu. Viceprimátor Vrútok František Kurhajec zastupiteľstvo zrušil pre nedostatočný počet prítomných poslancov.

"Bohužiaľ, je to vinou poslancov a ich záujmu o rokovanie o tejto problematike. Poradím sa s právnikom mesta, pretože nám súri termín. Ak mi takúto radu dá, určite zvolám do desiatich dní nové zastupiteľstvo," povedal Kurhajec.

Bývalý hlavný kontrolór je v prípade snahy mesta o mimosúdne vyrovnanie ochotný dohodnúť sa. "Ak nie, budem si nárokovať súdnou cestou škody, ktoré mi vznikli uvoľnením z funkcie. Je to ušlá mzda. Potom som nemal príjem a skoro dva roky som nerobil. Musel som predať trojizbový byt a ísť do jednoizbového," podotkol Chrastina s tým, že vzniknutú škodu ešte musí vyčísliť s advokátmi, ktorí ho zastupujú.

Prípad hlavného kontrolóra mesta Vrútky riešila aj Nadácia Zastavme korupciu. "Chrastina musel z úradu odísť pre údajných 14 porušení pracovného poriadku, kvôli čomu podal na súde žalobu. Šesť rokov od začatia sporu NS odporúča, aby súdy kontrolovali nielen formálnu stránku odvolania kontrolórov, ale aj dôvody, pre ktoré ich chcú poslanci odvolať. Vyjadrenie NS v praxi znamená väčšiu nezávislosť kontrolórov od mestských poslancov a nižšiu pravdepodobnosť, že poslanci budú môcť ako dôvod na odvolanie kontrolóra uviesť čokoľvek," informovala Lucia Pazičová z Nadácie Zastavme korupciu.