Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Vo väčšine pohorí trvá mierna lavínová hrozba, počas dňa nasneží

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Bendík

Vo Vysokých, Nízkych a Západných Tatrách v polohách nad 1500 metrov platí mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

Liptovský Hrádok 14. decembra (TASR) - Za poslednú noc pripadol jemný poprašok nového snehu na čiastočne stabilizovanú vrstvu pokrývky z predchádzajúcej periódy sneženia. Vo Vysokých, Nízkych a Západných Tatrách v polohách nad 1500 metrov platí mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V nižších polohách Tatier, vo Veľkej a Malej Fatre hlási Horská záchranná služba (HZS) len malú hrozbu zosuvov snehu.

Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie HZS informoval, že snehová pokrývka sa uložila vo všetkých pohoriach na záveterné svahy, a to vo forme nestabilných snehových dosiek. V týchto miestach je podľa neho možné mechanicky uvoľniť lavínu už pri malom dodatočnom zaťažení.

Vo štvrtok ráno bolo na horách oblačno. Sedlák uviedol, že na južných svahoch môže byť povrch snehovej pokrývky vyfúkaný na tvrdé ľadové dosky. „Počas dňa očakávame oblačno až zamračené, ojedinele aj čiastočne zmenšenú oblačnosť, na mnohých miestach sneženie alebo snehové prehánky,“ uzavrel.