Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

V Žiline uvedú hru o žabiakovi Filemonovi, ktorý sa vydá domov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Režisérka Aulitisová podotkla, že téma inscenácie je o zvieratku, ktoré hľadá domov, kde sa narodilo, a netuší, že je to strohá továreň.

Žilina 17. októbra (TASR) – Bábkové divadlo Žilina (BDŽ) uvedie v piatok (18. 10.) premiéru inscenácie Filemon alebo OzlomKŔŔK domov v réžii Kataríny Aulitisovej. Podľa dramaturgičky BDŽ Petry Tvrdej je prvý projekt divadelnej sezóny 2019/2020 adaptáciou literárnej predlohy Putovanie žabiaka Filemona súčasnej českej prozaičky Jany Šrámkovej, držiteľky Ceny Jiřího Ortena.

"Inscenácia odkrýva dojemný príbeh plyšovej hračky, žabiaka Filemona, ktorý sa jedného dňa so spolubývajúcimi – ovečkami Perinkou a Vankúšikom - vydá na cestu za ozajstným domovom. Je síce veselá, ale ani zďaleka nie je taká ružová a plyšová, ako si predstavovali. Musia totiž nasadnúť na správny vlak, prejsť hustým tmavým lesom, preplávať rieku. Jednoducho, prekonať množstvo prekážok, až sa ocitnú pred obrovskou továrňou na výrobu hračiek," priblížila dramaturgička BDŽ.

Doplnila, že premiéra BDŽ sa veľmi jemne a citlivo dotýka témy adopcie. "A tiež dôležitosti a významu domova, ktorý nemusí byť vždy tam, kde nás vyrobili. Respektíve tam, kde sme sa narodili. Ale každopádne je tam, kde nás majú radi," zdôraznila Tvrdá.

Režisérka Aulitisová podotkla, že téma inscenácie je o zvieratku, ktoré hľadá domov, kde sa narodilo, a netuší, že je to strohá továreň. "Neosobná, bez ľudí, mechanická, strašidelná. A až tam sa dozvie, že život plyšových zvieratiek sa začína v momente, keď si ich niekto kúpi, 'osvojí' a začne mať rád. Máme tam skryté aj iné odkazy, napríklad vo výtvarno-režijnom prevedení. Všetky prírodniny máme obalené – stromy, vodu aj obilie. Čím chceme povedať, že vzácne veci si treba chrániť. Tak ako si máme chrániť domov alebo vzťahy, tak si už dnes musíme chrániť aj lesy, vodu a všetko okolo nás," povedala Aulitisová.

"Takéto témy by sa nemali pred deťmi skrývať. Počujú to všade naokolo. V televíznych správach, na internete, v novinách, v škole sa o tom bavia učitelia a deti to vnímajú. Preto si myslím, že je dôležité s nimi o tom hovoriť, lebo si to nevedia vyhodnotiť. Ja mám napríklad vnuka, ktorý sa pýta na všetko a my mu na všetko odpovieme. Samozrejme, prijateľným spôsobom. Ale netvárime sa, že tie témy neexistujú," dodala režisérka.

Premiéra za účasti autorky predlohy sa uskutoční v piatok (18. 10.) o 18.00 h v BDŽ. "Diváci sa ocitnú priamo na javisku a stanú sa súčasťou príbehu. Kapacita je obmedzená na 60 miest, preto už teraz pozývame na prvú reprízu v nedeľu 20. októbra o 16.00 h v BDŽ a druhú reprízu 27. októbra o 16.00 h v BDŽ," uzavrela Tvrdá.

Inscenáciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.