Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

V Liptovskom Mikuláši chcú domom zadovážiť kompostéry na zelený odpad

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Primátor Ján Blcháč vysvetlil, že obyvateľom by to malo priniesť zníženie nákladov na odvoz odpadu a zároveň mestu na jeho zhodnotenie.

Liptovský Mikuláš 22. júla (TASR) – Vedenie liptovskomikulášskej mestskej samosprávy prezentovalo konkrétny zámer na zvýšenie miery zhodnocovania biologicky rozložiteľných odpadov. S využitím grantovej podpory chce nakúpiť kompostéry a následne ich bezplatne poskytnúť obyvateľom rodinných domov.

Primátor Ján Blcháč vysvetlil, že obyvateľom by to malo priniesť zníženie nákladov na odvoz odpadu a zároveň mestu na jeho zhodnotenie.„Obdobným spôsobom chceme kompostéry poskytnúť aj našim školským zariadeniam a uľahčiť im zhodnocovanie kuchynského odpadu,“ skonštatoval Blcháč.

Podľa Márie Lošonskej z odboru životného prostredia už radnica uskutočňuje prieskum záujmu obyvateľov o zamýšľaný projekt. „V rámci príslušného projektu realizuje takýto prieskum aj externá firma. Chceme predbežne zistiť približný počet domácností, ktoré majú záujem o umiestnenie kompostéra,“ pokračovala.

„Zber zeleného odpadu z rodinných domov realizujeme v súčasnosti v súlade s platným všeobecne záväzným nariadením v našom areáli odpadového hospodárstva,“ dodala Lošonská s tým, že naďalej zostane aj štandardná možnosť odviezť zelený odpad do mestských zberných dvorov.