Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Žilinský kraj

Univerzitná nemocnica Martin využije na modernizáciu 900.895 eur

Minister zdravotníctva SR Viliam Čislák. Foto: TASR/Michal Svítok

Finančnú podporu z rozpočtu MZ SR už tento rok získala FN Trenčín, FN s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica, FN Trnava a Detská fakultná nemocnica s poliklinikou Banská Bystrica.

Martin 5. júna (TASR) - Univerzitná nemocnica Martin (UNM) využije 750.746 eur z rozpočtu kapitoly Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, ktoré získala na modernizáciu v súvislosti s prijatím druhého vládneho sociálneho balíčka. Na tlačovej konferencii o tom dnes na pôde UNM v Martine informoval minister zdravotníctva Viliam Čislák.

„Treba si uvedomiť, že infraštruktúra našich nemocníc je dosť zastaraná. Priemerný vek budov je viac ako 42 rokov. Viem dobre, s čím zápasia naši riaditelia a viem dobre, čo musia riešiť, aby okrem zabezpečenia kvalitnej zdravotnej starostlivosti fungovala efektívne a ekonomicky aj prevádzka. Jedno s druhým súvisí. Samozrejme, musíme byť skromní a postupovať podľa toho, aká je priorita. A musíme myslieť na všetky nemocnice, aby sa na všetky dostalo. A aby bola pri všetkom zachovaná zdravotná starostlivosť,“ povedal Čislák.

Riaditeľ UNM Dušan Krkoška uviedol, že nemocnica v ostatnom čase investovala najmä do modernizácie zdravotníckych prístrojov. „Máme súhlas na rekonštrukciu jednotky intenzívnej starostlivosti pre septických pacientov na chirurgickej klinike. Potom jednotku intenzívnej starostlivosti na klinike pneumológie a ftizeológie. Veľmi potrebujeme zrekonštruovať urologické operačné sály. A rozhodli sme sa dokončiť parkovisko pre pacientov a návštevníkov. Zatiaľ je to síce pekne urobené, ale povrch je len makadamový. Tieto investície by sme chceli zrealizovať z kapitálových prostriedkov, predstavuje to necelých 800.000 eur,“ dodal Krkoška.

Minister zdravotníctva zdôraznil, že poskytovanie kvalitnej zdravotníckej starostlivosti v kultivovanom prostredí, s ústretovým a príjemným zdravotníckym personálom a nemocnicou, otvorenou voči pacientom je určite dobrým posolstvom smerom k verejnosti. „Preto majú finančné prostriedky na obnovu nemocníc veľký význam a poskytneme ich nemocniciam, ktoré to najviac potrebujú,“ uviedol Čislák.

Doplnil, že finančnú podporu z rozpočtu kapitoly MZ SR už tento rok získala Fakultná nemocnica Trenčín (583.560 eur a 585.000 eur), Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica (1,327 milióna eur), Fakultná nemocnica Trnava (1,789 milióna eur) a Detská fakultná nemocnica s poliklinikou Banská Bystrica (804.000 eur). Okrem toho, priamo z rozpočtu kapitoly Ministerstva financií SR boli v roku 2014 pridelené financie na rekonštrukčné práce vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Žilina (590.000 eur) a vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana Prešov (350.000 eur).