Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Žilinský kraj

Úle z projektu Adoptuj si včelu majú vzdelávať i propagovať včelárstvo

Včely. Foto: TASR/Martin Baumann

Cieľom projektu je upozorniť na miznutie a úhyny včiel, ich význam pre človeka a ekosystém, spropagovať včelárstvo a včelárov, ale aj podporiť návrat včiel do miest.


Žilina 21. júla (TASR) – Mestský med si od dnešného dňa môžu Žilinčania vytáčať vďaka úľom, ktoré v priestoroch Žilinskej univerzity osadilo v rámci projektu Adoptuj si včelu občianske združenie Preles. Návštevníci mohli okrem vytáčania vlastného medu nazrieť do práce včelára a na hrnčiarskom kruhu si urobiť hrnček na medový čaj.

"Úle sú prvé z väčšieho množstva, ktoré v nasledujúcich rokoch v Žiline osadíme. Určené sú na vzdelávanie detí, osvetu verejnosti a propagáciu včelárstva ako takého," povedal koordinátor osadenia Michal Butek.

Cieľom projektu Adoptuj si včelu organizácií Greenpeace Slovensko a Živica je upozorniť na miznutie a úhyny včiel, ich význam pre človeka a ekosystém, spropagovať včelárstvo a včelárov, ale aj podporiť návrat včiel do miest.

"Veľmi sa tešíme, že aj na Slovensku, podobne ako vo veľkomestách vo svete, môže existovať úspešný projekt na záchranu mestských včiel. Chceme sa poďakovať všetkým ľuďom, ktorí sa doň zapojili, pretože len vďaka nim môžeme prispieť svojou troškou k záchrane včiel u nás. Privítaním včiel odovzdávame starostlivosť o ne do rúk miestnym organizáciám a ich včelárom," uviedla koordinátorka projektu Adoptuj si včelu Katarína Nikodemová z Greenpeace Slovensko.

Prvé mestské včely privítali 15. júla v Považskej Bystrici. Po dnešnom privítaní v Žiline bude nasledovať 24. júla Kežmarok a 28. júla Lučenec.