Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Terchová: Konský vozový sprievod chcú zapísať do kultúrneho dedičstva

V Terchovej vyvrcholil 53. ročník Jánošíkových dní tradičným vozovým sprievodom. Ten sa organizuje už od 1968 roku a tentoraz sa ho zúčastnilo 13 gazdov so svojimi koňmi a vozmi. Sprevádzali ich jazdci na koňoch. Na každom voze hrala ľudová muzika. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Konský vozový sprievod je postavený na princípe, že gazda má k dispozícii okrem koníkov a ozdobeného voza aj muziku.

Terchová 2. augusta (TASR) – Konský vozový sprievod - erbové podujatie medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej, ktoré sa dnes konalo 48. raz, chcú organizátori zapísať do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenskej republiky.

"Vždy bol spojený s ľudovou tradíciou terchovských svadieb, ale aj s terchovskou muzikou, ktorá je už dva roky zapísaná v UNESCO. A rozhodli sme sa, že urobíme všetko pre to, aby sa tejto cti dostalo aj konskému vozovému sprievodu. Lebo podľa nášho názoru spĺňa všetky atribúty toho, čomu sa hovorí zápis do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva. Začíname spracovávať dokumentáciu, hľadáme všetky historické pramene, dokumenty a naša prvá misia je dostať konský vozový sprievod do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenskej republiky. A ak sa to podarí, tak aj do UNESCO," povedal šéfdramaturg Jánošíkových dní Peter Cabadaj.




Starosta Terchovej Milan Laurenčík podotkol, že konský vozový sprievod vníma od začiatku, pretože ho na Jánošíkove dni vodievala mama už ako malého chlapca. "Konský vozový sprievod si presne pamätám. Vtedy to bolo niečo nové, pripomínalo mi to niekdajšie svadby v Terchovej, keď nevestu s výbavou vozievali na koni a na ozdobenom voze. Začali sme už pracovať na projekte, lebo najskôr musíme dostať konský vozový sprievod do slovenského zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva, až potom môžeme žiadať do UNESCO," uviedol terchovský starosta.



Šéfdramaturg Jánošíkových dní pripomenul, že konský vozový sprievod sa v súčasnej podobe prejavuje v Terchovej minimálne od polovice 19. storočia. "Je tu kontinuita. Ďalej hlboké prepojenie tradície, vzťahu k pôde a k otcovizni. Je tu multigeneračná výmena - sú tu gazdovia všetkých generácií. A dôležitý moment - vždy sprevádzal kultúrne podujatia v Terchovej a v tomto kraji. Vždy bol ich súčasťou, atribútom a vždy umocňoval vyznenie terchovskej muziky. Terchovská muzika a konský vozový sprievod sú dve nádoby, ktoré sa nedajú od seba nijako oddeliť. Tak obe, podľa nášho názoru, patria právom do UNESCO," zdôraznil Cabadaj.



Konský vozový sprievod je podľa neho postavený na princípe, že gazda má k dispozícii okrem koníkov a ozdobeného voza aj muziku. "Buď to je muzika terchovská, ktorá väčšinou dominuje, ale aj hosť nášho festivalu. A keď skončí prvá časť konského vozového sprievodu, po prestávke sa furman s muzikou predstaví pod sochou Jánošíka v programe, ktorý sa volá Predstavovanie furmanov a muzík. Tam si gazda s nimi zaspieva a takto sa prehlbuje symbióza medzi muzikou vo voze a samotným gazdom," dodal Cabadaj.

Pripomenul, že od roku 2013 sa trasa erbového podujatia Jánošíkových dní mení. "Roky rokúce bola nemenná. Išlo sa spred obecného úradu do Vrátnej cez Tiesňavy. Ale v posledných rokoch sme sa rozhodli tento model modifikovať. Chceme, aby konským vozovým sprievodom žila čo najväčšia časť našej obce. Takže konský vozový sprievod má od roku 2013 vždy inú trasu, ktorá zohľadňuje čo najväčšie množstvo alebo počet priestorov, kde má krátku zastávku," uzatvoril Cabadaj.