Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

V Lodne súťažili ľudoví rozprávači

V Lodne pri Kysuckom Novom Meste sa konala 18. celoštátna súťažná prehliadka ľudových rozprávačov pod názvom Rozprávačské Lodno. Súťaže sa zúčastnilo 30 amatérskych umelcov, ktorí rozprávali na ľubovolné témy, či už skutočne prežité alebo vymyslené. Úroveň rozprávačských prejavov posudzovala odborná porota. Na snímke Agnesa Šutyová (druhá sprava v kroji), ktorá bola ocenená za majstrovské rozprávanie. V Lodne 7. júna 2015. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Tradičná účastníčka zo Šurian doteraz nevynechala ani jediný ročník.


Lodno 7. júna (TASR) – Hlavnú cenu 18. ročníka celoštátnej súťažnej prehliadky Rozprávačské Lodno v konkurencii troch desiatok ľudových rozprávačov z celého Slovenska získala dnes na Kysuciach tradičná účastníčka Anna Sládkovičová zo Šurian, ktorá doteraz nevynechala ani jediný ročník.

V Lodne pri Kysuckom Novom Meste sa konala 18. celoštátna súťažná prehliadka ľudových rozprávačov pod názvom Rozprávačské Lodno. Súťaže sa zúčastnilo 30 amatérskych umelcov, ktorí rozprávali na ľubovolné témy, či už skutočne prežité alebo vymyslené. Úroveň rozprávačských prejavov posudzovala odborná porota. Na snímke Anna Sládkovičová zo Šurian, ktorá dostala hlavnú cenu obce Lodno za dlhoročné pôsobenie na Rozprávačskom Lodne. V Lodne 7. júna 2015.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo
„Pochádzam z dediny a moja mama bola veľká rozprávačka. Nesmela chýbať na zabíjačke či driapaní peria. Vždy som sa za ňu hanbila a vravela som jej, aby s tým prestala, lebo sa jej každý smeje. No podedila som to po nej a história sa opakuje. Mňa zahriakuje moja dcéra, no už sa jej to začína páčiť,“ uviedla pre TASR.

Veľkú prevahu žien medzi súťažiacimi okorenila typicky veselou historkou zo života. „Raz som bola v kostole a akýsi misionár to vysvetlil tak, že keby ženy toľko nerozprávali, narástli by im také jazyky, že by si ich museli obkrúcať za dedinami okolo stromov. Takže nám neostáva nič iné, iba si tie jazyky brúsiť,“ povedala Sládkovičová.

„Porota mala neľahkú úlohu, lebo sme sledovali veľmi vyrovnané a kvalitné výkony. Mnohí súťažiaci sem chodia rok čo rok a vidieť na nich veľký posun v profesionalite. Veľmi nás teší, že naši ľudoví rozprávači na sebe neustále pracujú a zdokonaľujú sa,“ dodala riaditeľka Kysuckého kultúrneho strediska Silvia Petreková.