Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

SAD Žilina zaradí na najvyťaženejšie linky 35 nových autobusov

Na snímke novinka v SAD - moderná elektronická pokladňa s možnosťou platby bankomatovou kartou pri nástupe do nových autobusov SAD. Spoločnosť SAD Žilina v spolupráci so Žilinským samosprávnym krajom a Integrovanoudopravou Žilinského kraja (IDŽK) spustila do prevádzky 35 kusov nových autobusov. V Žiline dňa 7. decembra 2018. Foto: TASR Erika Ďurčová

SAD Žilina poskytuje autobusovú prepravu v prímestskej a mestskej hromadnej doprave v regiónoch horného Považia, Kysúc a Turca.

Žilina 7. decembra (TASR) – Slovenská autobusová doprava (SAD), a. s., Žilina zaradila v piatok na autobusovej stanici v Žiline do prevádzky 35 nových autobusov. Po ich zaradení do prevádzky klesne priemerný vek vozidlového parku SAD o dva roky. Autobusy nasadia do prevádzky na najvyťaženejšie linky v regióne Žiliny, Martina a Čadce.

Podľa generálneho riaditeľa SAD Žilina Petra Pobehu je 10 nových autobusov nízkopodlažných. "Jednoznačne zvyšujú úroveň a kvalitu poskytovaných služieb. Po tohtoročnej obnove sú všetky autobusy na linkách vybavené klimatizáciou a prístupom na wifi. Viac ako polovica je vybavená obrazovkami, ktoré informujú cestujúcich o tom, kde sa momentálne nachádzajú a kedy majú vystupovať. Prípadne systém cez obrazovku aktuálne informuje, či spoj mešká a kedy cestujúci dorazí aj s meškaním do cieľovej zastávky" povedal Pobeha.

Hovorkyňa SAD Žilina Ivana Strelcová doplnila, že tento rok zaradzujú aj prvých 80 elektronických pokladní novej generácie. "Okrem vyššej rýchlosti odbavenia cestujúcich majú výbavu aj na platbu bankomatovou kartou, ktorú chceme zaviesť po dokončení celkovej obnovy pokladní. A ponúknuť tak nový spôsob platby za cestovné. Pokladne majú tiež snímač na 2D kódy. Tieto pokladne nahrádzajú staré, takmer desaťročné pokladne, ktoré sú už morálne aj technicky zastarané. Nové elektronické pokladne spĺňajú všetky požiadavky aj pre pripravovaný systém zavedenia integrovaného dopravného systému v našom kraji," doplnila Strelcová.

SAD Žilina poskytuje autobusovú prepravu v prímestskej a mestskej hromadnej doprave v regiónoch horného Považia, Kysúc a Turca. "Autobusy našej spoločnosti ročne prepravia viac ako 24 miliónov cestujúcich a vykonáme viac ako 17 miliónov kilometrov. V prímestskej doprave prepravíme viac ako 15 miliónov cestujúcich a vykonávame viac ako 14 miliónov kilometrov. Celkovo vozidlová flotila žilinskej SAD predstavuje 297 najmodernejších vozidiel," dodala Strelcová.