Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Žilinský kraj

Ružomberčania na Štefana športovali, beh ulicami mesta zvládli aj deti

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Vo Zvolene sa na Štefana už roky zabávajú ľudia na hitoch 60. a 70. rokov.

Ružomberok 26. decembra (TASR) – Viac ako 250 športových nadšencov všetkých vekových kategórií sa v utorok napoludnie stretlo pred Ružomberským hotelom Kultúra, aby absolvovali v poradí druhý ročník Štefanského behu. Na sviatočných pretekoch sa zúčastnili dospelí i deti, okruh odbehli dokonca aj hasiči v plnom výstroji.

„Minulý rok sa toto podujatie stretlo s veľmi dobrou účasťou a najmä atmosférou, vnímame to ako trochu oddychové a trochu aj vianočné podujatie,“ vysvetlil pre TASR jeden z organizátorov behu Patrik Ľupták. Počet prihlásených účastníkov podľa neho každoročne stúpa, vlani prišlo približne 160 pretekárov, tento rok sa podujatie teší ešte väčšiemu záujmu.

O 12.00 h odštartovali detské kategórie behu, krátko po 13.00 h sa už bežala päťkilometrová hobby kategória aj hlavný okruh v dĺžke desať kilometrov. Člen organizačného tímu Ľuboslav Palguta trať zhodnotil ako mierne náročnú. „Povedal by som, že okruh nie je úplne jednoduchý, lebo je tam jedno väčšie prevýšenie, ale v konečnom dôsledku ide o mestské preteky, takže sú tam zákruty, mierne prevýšenia a zbehy,“ informoval.

Prvý ročník Štefanského behu sa uskutočnil minulý rok. „Nakoľko sme partia športovcov, po vianočných sviatkoch každému z nás chýbal nejaký pohyb. Preto sme sa rozhodli zorganizovať tento sviatočný beh ako takú pomyselnú rozlúčku s bežeckou sezónou,“ uviedol Ľupták a doplnil, že postupne začali usporadúvať ďalšie podujatia podobného charakteru, napríklad Horský beh vrcholom Sidorova či Hrabovský triatlon. Spolu s priateľmi prednedávnom založili Občianske združenie (OZ) Ružomberok v pohybe, ktorého zámerom je pritiahnuť k športu čo najviac ľudí.

Podľa Ľuptáka je príroda na Liptove doslova predurčená pre šport. Preto členovia OZ pripravujú viacero bežeckých akcií a každá z nich je niečím špecifická. „To isté sa dá povedať aj o Štefanskom behu, pretože málokde sa beží priamo ulicami mesta,“ dodal.

Na budúci rok pripravujú členovia OZ Ružomberskú bežeckú ligu, kde jedným z pretekov bude aj ďalší ročník Štefanského behu. „Celkovo nás čaká desať pretekov,“ spresnil Palguta.

Podujatie má okrem športovej náplne aj svoj benefičný charakter. Časť výťažku zo štartovného je venovaná mladým športovcom, ktorí sú v sociálnej alebo hmotnej núdzi. „Spoločne s učiteľmi sme identifikovali z každej školy niekoľko detí, ktoré budú obdarované športovými potrebami. Tie im pomôžu venovať sa kvalitnejšie športu, v ktorom vynikajú,“ uzavrel Ľupták.

Vo Zvolene sa na Štefana už roky zabávajú ľudia na hitoch 60. a 70. rokov


Známe hity zo 60. a 70. rokov minulého storočia, ale aj celkom nové piesne budú znieť od večera na Štefana do skorého rána vo zvolenskom Dome kultúry (DK) ŽSR počas podujatia nazvaného Vianočné páky. Akcia sa koná v meste o tomto čase pravidelne už od konca 90. rokov minulého storočia.

Ako TASR informoval Tomáš Kršňák z organizátorskej agentúry ProMusic, návštevníkom sa predstaví zoskupenie ľudí holdujúcich estetike angloamerickej hudby z prelomu 60. a 70. rokov Secret Session, skupina Pančuchy Eleny Hríbovej - dnes už tradičná stálica podujatia, a už legendárna zvolenská kapela a zoskupenie Rene Lacko & DownTown Band, ktorého repertoár obsahuje okrem najslávnejších bluesových a rockových skladieb aj vlastné pôvodné skladby.