Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Prevádzku lanoviek v Jasnej komplikoval silný vietor i námraza

Na snímke lanovka Funitel na južnej strane Chopku. Foto: TASR - Andrej Galica

Problémy a komplikácie v prevádzke lanoviek narobila aj silná námraza počas vianočných sviatkov.

Demänovská Dolina 27. decembra (TASR) – Silný vietor na Chopku, ktorý dosiahol v nárazoch až 23 metrov za sekundu, zapríčinil, že niektoré lanovky v lyžiarskom stredisku Jasná Nízke Tatry boli v stredu dočasne mimo prevádzky. Problémy a komplikácie v prevádzke lanoviek narobila aj silná námraza počas vianočných sviatkov.

„V nedeľu (24.12.) a pondelok (25.12.) sa na kabínkovej lanovke Priehyba Chopok musela obíjať námraza, čistiť stĺpy, lanovky a lavičky od nebezpečného ľadu na podperách,“ uviedla pre TASR hovorkyňa prevádzkovateľa strediska Zuzana Fabianová. Podľa nej tieto dočasné obmedzenia prevádzky zapríčinila kombinácia náhleho oteplenia, silného vetra, hmly, dažďa so snehom a vysokej vlhkosti. „To spôsobilo, že podpery lanovky boli obalené veľkou vrstvou ľadu,“ vysvetlila.

Momentálne sú všetky obmedzenia odstránené a kabínková lanovka A1 Priehyba – Chopok bola v stredu v prevádzke. Po ustátí nárazového vetra uviedli opätovne do prevádzky aj ostatné zastavené lanovky.

Výška snehu v stredisku dosahuje od 40 do 50 centimetrov a podmienky na lyžovanie sú veľmi dobré až dobré. „Čo sa týka zjazdoviek, otvorených je ich spolu 29 na oboch stranách Chopku,“ uzavrela Fabianová.