Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Žilinský kraj

OĽaNO: Žiadame členov Rady ÚVO, aby rozhodli v prospech zákona

Na snímke predsedníčka ŽSK Erika Jurinová. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Predsedníčka ŽSK Erika Jurinová priblížila, že minulý rok vo februári bolo vyhlásené výberové konanie na dopravcov v kraji.

Bratislava 4. septembra (TASR) – Rozhodnutie Rady Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) v prípade súťaže na dopravcov v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) ukáže, či tento orgán koná politicky alebo v prospech občanov. Na stredajšej tlačovej konferencii to uviedli predstavitelia opozičného hnutia OĽaNO. Podľa ich slov existujú indície, že súťaž by mohla byť zrušená.

Predsedníčka ŽSK Erika Jurinová priblížila, že minulý rok vo februári bolo vyhlásené výberové konanie na dopravcov v kraji. "Výsledkom tejto súťaže mala byť jednotková pevná suma na kilometer. Čiže strop na výdavky, ktorý by bol efektívny a zodpovedal by výkonom," skonštatoval predseda poslaneckého klubu OĽaNO Eduard Heger.

Zároveň poukázal na to, že prvostupňový orgán ÚVO zložený z odborníkov potvrdil správnosť súťaže. Nato však prišlo odvolanie autodopravcov, o ktorom by vo štvrtok (5. 9.) mala rozhodovať Rada ÚVO. Heger podotkol, že ide o politický orgán napojený na oligarchov. OĽaNO má podľa jeho slov informácie o tom, že budú v tomto prípade rozhodovať politicky, nie odborne.

V súčasnosti je podľa neho VÚC "zajatcom" dodatkov zmlúv, ktoré boli napriamo zadané v minulosti predchádzajúcim vedením VÚC. Preto sa podľa jeho slov predsedníčka ŽSK rozhodla ísť cestou takejto súťaže. "Urobili sme jedine to, že meníme filozofiu obstarávania," poznamenala Jurinová, podľa ktorej sú podobné tendre spustené aj v Českej republike.

"Žiadame členov rady, aby rozhodli v prospech zákona, pretože ak Rada ÚVO rozhodne o zrušení súťaže, tak podáme správnu žalobu, ktorou sa budeme domáhať zrušenia tohto rozhodnutia a tiež podáme návrh na vydanie neodkladného opatrenia, ktorým budeme chcieť pozastaviť účinnosť tohto rozhodnutia Rady ÚVO," uviedol Heger s tým, že zvážia aj možnosť trestného oznámenia na neznámeho páchateľa pre podozrenie z korupcie. "Títo ľudia, ktorí sú v Rade ÚVO, môžu zajtra ukázať, či pracujú pre ľudí, alebo či pracujú pre oligarchov," zdôraznil.

Predseda ÚVO Miroslav Hlivák v reakcii uviedol, že úrad vydal rozhodnutie vo veci námietok vzťahujúcich sa k danej súťaži, ktorým námietky zamietol. Toto rozhodnutie nenadobudlo právoplatnosť, keďže voči nemu bolo podané odvolanie.

Dodal, že vec je v odvolacom konaní, a teda do právoplatného rozhodnutia rady úradu nie je možné v tejto súvislosti poskytovať informácie. "Rada je kolektívny orgán, ktorý sa skladá aj z externých členov, ktorí sú do funkcie menovaní vládou. Je na rozhodnutí každého člena rady, aký názor prejaví v rámci hlasovania o veci," podotkol.

Zároveň však zdôraznil, že ako predseda tohto odvolacieho orgánu má na danú vec jasný právny názor, ktorý prejaví hlasovaním a následne ho aj zverejní. "V danej chvíli môžem všetkých ubezpečiť, že môj právny názor formujem nezávisle, nestranne, len na základe predložených dôkazov a materiálov opierajúcich sa o rozhodovaciu prax úradu, našich súdov ako aj o judikatúru Súdneho dvora EÚ. Rovnako mi dovoľte zdôrazniť, že vo svojich hlasovaniach zároveň prejavujem úctu ku všetkým princípom zákona o verejnom obstarávaní, ktorý má vytvárať podmienky pre férovú a čo najširšiu hospodársku súťaž," priblížil Hlivák.