Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Novšie žilinské kroniky sprístupnili na internete v digitálnej podobe

Žilinská radnica, ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Záujemcovia o štúdium novodobej histórie metropoly severozápadného Slovenska tak majú k dispozícii ľahko dostupný zdroj informácií.


Žilina 8. augusta (TASR) – Žilinská radnica začala v uplynulých dňoch s postupným zverejňovaním mestských kroník od roku 1989 v zdigitalizovanej podobe prostredníctvom internetu. Záujemcovia o štúdium novodobej histórie metropoly severozápadného Slovenska tak majú k dispozícii ľahko dostupný zdroj informácií.

"Kroniku môjho rodného mesta vediem od roku 1989. Pri prezeraní konkrétnych ročníkov vidieť postupný vývoj techniky a grafického vzhľadu," vysvetlil oficiálny žilinský kronikár Ján Štofko a zároveň prízvukoval, že písanie kroniky je veľmi dôležitým nadčasovým nástrojom uchovania mestskej faktografie.

Starší Žilinčania si podľa neho môžu jednoduchým spôsobom pripomenúť rôzne udalosti, ktoré sa ešte nie tak dávno udiali v ich meste a príslušníci najmladších generácií majú príležitosť rozšíriť si svoj rozhľad o veľké množstvo nových informácií o dianí v Žiline počas uplynulého štvrťstoročia.

"Inšpiráciou na zrealizovanie zámeru sprístupniť naše mestské kroniky širokej čitateľskej verejnosti v elektronickej podobe na oficiálnej stránke mesta nám bol celoslovenský trend digitalizovania kultúrneho dedičstva. Originály týchto kroník sú k nahliadnutiu na našej radnici," dodal žilinský mestský kronikár.