Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Na Novej synagóge poslednýkrát pootvorili dvere počas rekonštrukcie

Synagóga v Žiline Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Po minuloročnom jesennom pootvorení, ktorému dominovala sólo výstava Dana Perjovschého, sa od začiatku roka 2015 na rekonštrukcii synagógy opäť pracovalo i projektovalo.

Žilina 9. októbra (TASR) – Na Novej synagóge v Žiline od nemeckého architekta Petra Behrensa poslednýkrát počas rekonštrukcie pootvorili dvere kultúrnym akciám. Tematickej výstave "Strach. Pôvod štátu" s dielami 17 umelcov a sérii koncertov Jany Kirschner, Korben Dallas & Zrní, Pressburger Klezmer Band a Bez ladu a skladu & Para.

"Na rekonštrukcii synagógy v Žiline už robíme štvrtý rok. A každý rok sme vždy na chvíľu prestali s rekonštrukčnými prácami, aby sme ukázali, kam sme pokročili. Aj čo budeme v budúcnosti robiť. Dúfame, ak všetko pôjde dobre, že za rok budeme Novú synagógu v Žiline otvárať," povedal riaditeľ kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie Marek Adamov, ktorý je jedným z iniciátorov rekonštrukcie.

Doplnil, že po minuloročnom jesennom pootvorení, ktorému dominovala sólo výstava Dana Perjovschého, sa od začiatku roka 2015 na rekonštrukcii synagógy opäť pracovalo i projektovalo. "Na jeseň bude vďaka tomu spustené napríklad podlahové vykurovanie. Peňazí bolo pomenej, Nová synagóga nedostala tento rok grant, ale pomohli súkromní sponzori. A tak rekonštrukcia pokročila aj v prístavbe, takzvanej Zimnej modlitebne, a zostal čas na dôkladné plánovanie i zaujímavé akcie - festivaly Fest Anča, KioSK či Memorial Vrba-Wetzler," uviedol Adamov.

Pripomenul, že druhý rok celoročne funguje malá galéria Plusmínusnula a infocentrum pri hlavnom vstupe do synagógy. "Na jar sme vyhlásili verejné obstarávanie v rámci nórskeho grantu a čoskoro, snáď, bude ukončená administratívna kontrola. A tak sa v novembri naplno rozbehnú aj reštaurátorské práce na fasáde i vnútorných omietkach, všetko máme pripravené," dodal Adamov.