Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Žilinský kraj

Zvolení poslanci a primátor Liptovského Mikuláša Blcháč zložili sľuby

Ján Blcháč, archívna snímka. Foto: TASR/Miroslav Košírer

Staronový šéf tamojšej radnice získal v novembrových komunálnych voľbách 5756 hlasov, čo predstavuje 50,90-percentnú podporu.

Liptovský Mikuláš 3. decembra (TASR) – Primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč (Smer-SD, SNS, Národná koalícia) sa v pondelok na ustanovujúcom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) ujal funkcie spolu s 24 zvolenými poslancami. Staronový šéf tamojšej radnice získal v novembrových komunálnych voľbách 5756 hlasov, čo predstavuje 50,90-percentnú podporu. Pôjde o jeho tretie funkčné obdobie. Jeden zo zvolených poslancov, lekár Oldřich Drahovzal, sa svojho mandátu vzdal. Nahradí ho Táňa Šufliarská.

Staronový primátor chce priniesť naplnenie programu Dobre spravované mesto II, ktorý prezentoval v predvolebnej kampani ako pokračovanie plnenia doterajšieho rozvoja mesta. „Verím, že zvolení poslanci budú súhlasiť s napĺňaním programu, veď sa preň rozhodla svojou voľbou väčšia časť obyvateľov. Pokiaľ by ho niektorí poslanci nepodporovali, bolo by to ich rozhodnutie,“ uviedol.

Od zastupiteľstva očakáva podporu dobrých nápadov a projektov, ktoré mesto posunú dopredu. „My vytvoríme platformu a budeme očakávať, že sa k nám pridá čo najviac poslancov mestského zastupiteľstva, aby sme postupovali spoločne a prinášali dobrý život ľuďom v meste. Rozbroje a antipatie žiadny prospech neprinášajú, nechcem riešiť politiku, ktorá na komunálnej úrovni často dobré nápady pre nezhody brzdí. Snáď môj program, ktorý presvedčil voličov, presvedčí aj poslancov,“ doplnil.

Novembrové komunálne voľby priniesli do Liptovského Mikuláša zmenu obsadenia poslaneckých lavíc. Z 25 poslancov je v zastupiteľstve sedem za koalíciu strán Smer-SD, SNS, NK, za poslanecký klub SaS, OĽaNO, KDH, NOVA a Šanca to je desať poslancov a nezávislých je sedem. Náhradníčka Šufliarská kandidovala za koalíciu SaS, OĽaNO, KDH, NOVA a Šanca. Prvým viceprimátorom zostáva Rudolf Urbanovič.

Poslanec Drahovzal sa na zložení sľubu nezúčastnil a mestu pred slávnostným rokovaním oznámil, že sa mandátu vzdáva. Sudca pre prípravné konanie Okresného súdu Liptovský Mikuláš vydal 24. novembra tohto roku trestný rozkaz, ktorým Drahovzala uznal vinným z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky, za čo mu bol uložený peňažný trest vo výške 900 eur. Pri policajnej kontrole poslancovi dychovou skúškou namerali 1,15 promile alkoholu. „Súčasne bol obvinenému uložený aj trest zákazu činnosti viesť motorové vozidlá akéhokoľvek druhu v trvaní 14 mesiacov. Prokurátor i obvinený sa vzdali práva na podanie odporu, trestný rozkaz je tak právoplatný,“ informovala hovorkyňa Krajského súdu v Žiline Lenka Belavá.

Najbližšie zasadnú poslanci 10. decembra, pričom budú schvaľovať zloženie mestskej rady a mestských komisií.