Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Žilinský kraj

V Lipt. Mikuláši v časti Palúdzka bude premávať viac spojov

Ilustračné foto Foto: TASR/Lukáš Furcoň

Radnica tiež ušetrí na prevádzke mestskej autobusovej dopravy (MAD) až 40.000 eur.

Liptovský Mikuláš 11. decembra (TASR) - Do liptovskomikulášskej mestskej časti Palúdzka bude v budúcom roku premávať viac autobusových spojov. Radnica tiež ušetrí na prevádzke mestskej autobusovej dopravy (MAD) až 40.000 eur.

Dopravca síce reálne nepridá žiadny nový spoj, no sedem spojov, ktoré doteraz jazdili prevažne z Podbrezín na autobusovú stanicu v Liptovskom Mikuláši, bude vedených až do mestskej časti Palúdzka. Zámerom samosprávy je tiež zabezpečiť dopravu do novej mestskej časti, preto budú mať autobusy konečnú zastávku až na ulici Eduarda Penkalu.

"Aj napriek tomu, že dopravcovi v súvislosti s mestskou autobusovou dopravou znížime dotáciu, zvýši sa objem ubehnutých kilometrov približne o 2000. V budúcom roku pôjde na mestskú autobusovú dopravu 320.000 eur, čo je o 40.000 menej ako v tomto roku a o 52.000 menej, ako to bolo v roku 2014," upozornil primátor Ján Blcháč. Výška dotácie je súčasťou dodatku k existujúcej zmluve a bola jedným z bodov štvrtkového (10.12.) rokovania Mestského zastupiteľstva.

Medziročné zníženie dotácie súvisí s nákladovými položkami, ktoré sú spojené s prevádzkou MAD. "Tento pokles je spôsobený najmä znížením ceny nafty, pri ktorej možno predpokladať minimálne stagnáciu ceny, ak nie jej ďalší pokles. Zásadný vplyv na zníženie nákladov má aj zníženie odpisov. Základom však bola naša prísna požiadavka na zefektívnenie využívania verejných zdrojov na dotovanie, v ktorom vidíme rezervy," poznamenal primátor.

"Dôležitou súčasťou dodatku je aj záväzok dopravcu obstarať systém monitorovania vozidiel prostredníctvom GPS. Umožní komunikáciu so súčasným elektronickým systémom predaja lístkov, bude monitorovať pohyb vozidiel, počet najazdených kilometrov a spotrebu paliva. Mesto bude mať do systému nepretržitý prístup, a tým lepšiu možnosť kontroly využívania verejných zdrojov a ďalšieho zefektívnenia fungovania mestskej autobusovej dopravy," vysvetlil vedúci odboru životného prostredia a dopravy na Mestskom úrade v Liptovskom Mikuláši Gabriel Lengyel. Dodal, že v roku 2016 zrealizuje mesto verejnú obchodnú súťaž na dopravcu, s čím súvisí aj možnosť, že sa náklady mesta na prevádzku MAD ešte viac znížia.