Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Lavínové nebezpečenstvo sa popoludní opäť mierne zvýši

Ilustračné foto Foto: TASR / Pavol Ďurčo

Dnes ráno bolo na horách polooblačno až zamračené. Na vrcholoch Tatier bolo hmlisto a fúkal silný severozápadný vietor.

Liptovský Hrádok 14. apríla (TASR) – Zrána trvajúce malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, sa popoludní vplyvom oteplenia a slnečného žiarenia mierne zvýši na 2. stupeň. TASR o tom informoval Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.



Lavínové zosuvy hrozia popoludní najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení snehovej pokrývky na slnkom osvietených strmých vysokohorských svahoch. Ojedinele sa môžu vyskytnúť aj menšie samovoľné lavíny a úplazy z mokrého snehu.

Dnes ráno bolo na horách polooblačno až zamračené. Na vrcholoch Tatier bolo hmlisto a fúkal silný severozápadný vietor. Teplota vzduchu sa pri výraznom ochladení pohybovala od -13 do +1 stupňa Celzia. V uplynulých hodinách pripadlo v najvyšších polohách Tatier od poprašku do päť centimetrov nového snehu.

"Lavínové nebezpečenstvo má stále vo všetkých slovenských pohoriach veľmi lokálny charakter. Hrebene sú vyfúkané až na skalnatý či trávnatý povrch, ale na záveterných svahoch a pod skalnými stenami je miestami viac ako metrová vrstva novšieho snehu," upozornil Kyzek.