Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Žilinský kraj

Vodári našli v kanalizácii kostru z bicykla či mŕtvu ovcu

Ilustračné foto Foto: KR PZ v Žiline

Liptovskomikulášski vodári apelujú na obyvateľov, aby do kanalizácie nevypúšťali a nevyhadzovali predmety, ktoré tam nepatria.

Liptovský Mikuláš 17. marca (TASR) - Liptovskomikulášski vodári apelujú na obyvateľov, aby do kanalizácie nevypúšťali a nevyhadzovali predmety, ktoré tam nepatria. Pracovníci Liptovskej vodárenskej spoločnosti (LVS) už v kanalizácii našli mop, dlažobné kocky, kostru z bicykla, televízor aj mŕtvu ovcu. TASR o tom informovala referentka pre vnútornú a externú komunikáciu LVS Eva Petranová.

"Ľudia často nevedia, čo spôsobujú, keď splachujú veci, ktoré do kanalizácie nepatria. Napríklad do toalety vyhodené zvyšky jedál môžu kanalizáciu nielen upchať, hniť v nej, z čoho sa šíri nepríjemný zápach, ale najmä prilákať hlodavce a dôsledkom môže byť ich premnoženie," upozornil vedúci strediska čistiarne odpadových vôd a kanalizácií LVS Peter Hán.

Do kanalizácie podľa neho nepatrí ani olej, tuk a masť z varenia. "Tuky sa v kanalizácii usadzujú na obvode a spôsobujú upchávanie priamo v kanalizačnej prípojke. Rovnako aj chemikálie, rozpúšťadlá, motorový olej a farby, ktoré sú vo vode takmer nerozpustné," doplnil.

Ľudia podľa neho často spláchnu v toalete lieky, kvapky či sirupy po dátume exspirácie. Je to však vysoko nebezpečný odpad, ktorý patrí do špeciálnych zberných miest. "Čistiarne odpadových vôd nie sú stavané na ich zneškodňovanie, preto hrozí riziko neprípustnej kontaminácie vody a pôdy. Podobne je to s chemikáliami, farbami, riedidlami, lepidlami," upozornil Hán.

Pracovníci LVS podľa jeho slov nachádzajú v kanalizácii rôzne veci, ktoré tam ľudia nahádžu úmyselne. Sú to najmä posypové materiály z ciest, konáre stromov, skaly, stavebný materiál, rádiá alebo časti počítačov. "O plastových fľašiach, handrách, vlhčených utierkach, hygienických potrebách, vatových tyčinkách či odpadkoch z domácností vo vreciach ani nehovoriac, pretože tie nachádzajú v kanalizácii pravidelne," vymenoval vedúci strediska čistiarne odpadových vôd a kanalizácií.