Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Žilinský kraj

L. Mikuláš uzatvoril skládku a komunálny odpad vozí do L. Hrádku

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Skládka pod Veternou Porubou je už od polovice októbra prakticky uzatvorená a jej činnosť ukončená.

Liptovský Mikuláš 29. októbra (TASR) – Po dvoch desaťročiach končí v týchto dňoch definitívne prevádzka veľkokapacitnej skládky tuhého komunálneho odpadu blízko Liptovského Mikuláša. Odpad z metropoly stredného Liptova bude minimálne dva roky končiť na skládke v katastri obce Podtureň prevádzkovanej mestom Liptovský Hrádok.

„Skládka pod Veternou Porubou je už od polovice októbra prakticky uzatvorená a jej činnosť ukončená. Zavážame ju poslednými tonami inertného materiálu a na jar bude po upravenom povrchu vysiata tráva. Naplnili sme tak dohodu s tamojším urbárskym spoločenstvom, že skládku uzatvoríme do 31. októbra 2014,“ uviedol dosluhujúci primátor Alexander Slafkovský.

Zároveň pripomenul, že mesto vybudovalo spomínanú skládku ešte v prvej polovici 90. rokov minulého storočia, aby zabránilo vážnej ekologickej katastrofe, ktorá hrozila v dôsledku nekontrolovaného vývozu všetkých druhov odpadu na nelegálnu skládku v danej lokalite od roku 1978. „Reálne hrozilo splavenie obrovského množstva odpadu do Váhu a Liptovskej Mary,“ vysvetlil.

„Stálo to mimoriadne veľa peňazí a trúfnem si tvrdiť, že žiadne iné slovenské mesto neinvestovalo toľko vlastných finančných prostriedkov do ochrany životného prostredia ako L. Mikuláš. Pre budúcnosť máme zatiaľ na dva roky uzatvorenú dohodu, ktorá sa dá predĺžiť, s mestom L. Hrádok, že môžeme voziť odpad na jeho skládku,“ zopakoval Slafkovský.

Dlhodobé riešenie likvidácie odpadu závisí podľa neho od štátnej koncepcie. „Zatiaľ nie je známa ani schválená a nikto nevie, ktorým smerom od triedenia po energetické zhodnocovanie sa bude uberať a čo bude štát podporovať. Faktom je, že po roku 2016 sa už nebudú povoľovať žiadne nové skládky a staré sa budú dať iba veľmi ťažko rozširovať,“ dodal pre TASR.