Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Kľúčovou dierkou prešlo do sveta 1569 účastníkov rekordu

Kľúčovou dierkou do sveta prechádzali počas dvanásťhodinového maratónu účastníci štrnásteho pokusu o vytvorenie rekordu v rámci 43. ročníka Beskydských slávností v Turzovke, 16. augusta 2014. Foto: TASR/Michal Svítok

Vytvorili tak ustanovujúci rekord v prechádzaní kľúčovou dierkou.

Turzovka 17. augusta (TASR) – Kľúčovou dierkou, umiestnenou v znaku 5. svetového stretnutia Turzovčanov, prešlo v sobotu 16. augusta v kysuckej Turzovke počas 12 hodín 1569 ľudí a vytvorili tak ustanovujúci rekord v prechádzaní kľúčovou dierkou. TASR o tom informoval Igor Svítok z Knihy slovenských rekordov.

Certifikát za účasť na rekorde a odznak so symbolom 5. svetového stretnutia Turzovčanov podľa neho dostali účastníci zo Slovenska, Rakúska, Nemecka, Veľkej Británie a Českej republiky, medzi ktorými boli aj mladomanželia Radovan a Laura Slezákovci. „V Turzovke majú stále tvorivé a kreatívne nápady. Ľudia si vždy vychutnajú atmosféru toho podujatia a prídu bez rozdielu veku, od malých drobcov s rodičmi až po najstarších občanov Turzovky a blízkeho okolia. Sú tu tetušky, ktoré sa zúčastnili napríklad dojenia kravy. Prišli, nehanbili sa a s chuťou podojili tú kravičku. Ale bolo to aj pílenie dreva, pitie piva, bicyklovanie, kopanie penált. Turzovka je v tomto skvelá, a preto sme jej udelili štatút hlavného mesta slovenských rekordov,“ povedal Svítok.

Podstatou rekordného pokusu bolo, aby cez kľúčovú dierku prešlo čo najviac ľudí. „Turzovka má špecifikum rekordov, že sa všetko deje štafetovým spôsobom. To znamená, že vždy za jedným úkonom nasleduje druhý. Presnejšie povedané, ak jeden človek odomkol dvere, prešiel kľúčovou dierkou, podal pomyselný kľúč ďalšiemu účastníkovi a takto sa striedali,“ spresnil Svítok.

Účastníci pokusu mohli navyše darovať organizátorom jeden alebo viac vlastných nepoužívaných alebo nepotrebných kľúčov, ktoré symbolizujú počet odomknutých „kľúčových dierok do sveta“. „Všetky takto zozbierané kľúče navliekli organizátori na jednu kariku a vystavili na konci rekordu ako hmatateľný dôkaz o realizácii rekordu v prechádzaní kľúčovou dierkou,“ uzatvoril Svítok.



Beskydské slávnosti uzavreli program Turzovského leta

Na podujatí Turzovská cifrovačka sa po 11-krát stretlo do 50 heligonkárov zo Slovenska a Čiech.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo
Heligonkárska cifrovačka a remeselnícky jarmok otvorili dnes dopoludnia v Šarkparku v kysuckej Turzovke záverečný deň 43. ročníka Beskydských slávností i deväťtýždňového programu Turzovského leta.

Beskydské slávnosti prekročili podľa primátora Turzovky Miroslava Rejdu nielen rámec regiónu, ale aj Slovenska. „Schádzajú sa tu návštevníci z Česka, Poľska, Maďarska i spoza mora. Teší ma, že kvalita podujatia a jeho medzinárodný aspekt lákajú turistov. Nedeľu vždy obsahovo vraciame k folklóru a ľudovým tradíciám. Niekedy to bolo ťažké, pretože ľudia akoby nemali dosť chuti navštevovať tieto podujatia. Možno aj preto, že sme ich robili v amfiteátri. Tak sme to posunuli a otvorili dve pódiá v meste,“ povedal Rejda.

Spevácke skupiny a folklórne súbory sa najskôr predstavili v sprievode mestom pod názvom Vitajte doma rodáci. „V hlavnom folklórnom programe Ozveny rodnej zeme sa potom predstavili Ženská folklórna skupina (ŽFS) Turzovanka, Helena Záhradníková, Ľudová hudba (ĽH) Gernátovci, Muzička spod Grúňa, FS Bystrica, FS Rozsutec, ale aj FS Šmykňa a FS Koniaków. Bonusom v hlavnom programe bolo uvedenie nového CD Turzovanky a Heleny Záhradníkovej s názvom Kedž jo pudžem, ó mamičko, od vas...,“ dodal primátor Turzovky.

Počas tohto víkendu sa uskutočnilo aj 5. svetové stretnutie Turzovčanov. „Pomohol nám Spolok priateľov Turzovky, s ktorým organizujeme stretnutie každé štyri roky. Zišli sa na ňom rodáci z Kanady, Ameriky, Talianska, Holandska, Česka, Poľska. Verím, že Turzovčania zo sveta si u nás oddýchnu a budú môcť rozprávať o tom, čo im ich rodisko pripravilo,“ uzatvoril Rejda.