Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Žilinský kraj

K hromadným výpovediam sa pripojilo aj 163 sestier z Martina

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Sestry pristupujú k hromadným výpovediam, pretože sú nespokojné so zákonom, ktorý zdravotníkom upravuje mzdy.

Bratislava 9. decembra (TASR) - Do akcie hromadných výpovedí sa zapájajú aj sestry z martinskej fakultnej nemocnice. Poverení zástupcovia Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek tam dnes v podateľni odovzdali 163 výpovedí. Hromadné výpovede tak podalo doposiaľ 1374 sestier, 144 ich podľa ministerstva zdravotníctva už v štátnych nemocniciach stiahlo. Malo tam tiež začať pracovať 50 nových sestier.

„Hromadné výpovede pribúdajú každým dňom a stále zbierame ďalšie výpovede. V nemocniciach začína byť vážna situácia a kompetentní by už mali naozaj začať hľadať zodpovedné riešenie a neutešovať sa tým, že výpoveď stiahlo pár sestier," uviedla prezidentka komory Iveta Lazorová. Zároveň vyzvala riaditeľov nemocníc, aby prestali vyvíjať nátlak na sestry a pôrodné asistentky, ktoré podpísali výpovede.

"Opäť sa dnes potvrdili informácie, že výpovede sestier sú organizované a podávané iba cez právnych zástupcov odborárov. Aj v Martine odovzdal 163 výpovedí právnik. Prehlbuje sa tak naše podozrenie, že takýto vážny krok, akým je podanie výpovede zo zamestnania, sestry nepodávajú slobodne," reagovala šéfka komunikácie rezortu Zuzana Čižmáriková. Poukázala pritom na Lazorovej vyjadrenia o nerovnocennosti sestier v diskusii s riaditeľmi.

Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smer-SD) apeluje na zdravotné sestry, aby "nabrali odvahu a nedali sa zastrašiť pokutou zo strany odborov". Sestry, ktoré sa samy prišli presvedčiť o svojich platoch, podľa ministerstva zistili, že ich zástupkyne klamú o znižovaní platov.

Okrem spomínaných 144 sestier, ktoré výpovede stiahli, má pribúdať aj tých, ktoré sa informujú o možnostiach právnej pomoci v súvislosti s pokutou vo výške 3300 eur, ktorá im hrozí pri stiahnutí výpovede zo strany ich zástupcov, tvrdí ministerstvo. Zároveň poukázalo na to, že samotní čelní predstavitelia odborov výpovede nepodali.

Sestry zatiaľ podali výpovede okrem martinskej nemocnice aj v siedmich ďalších - v Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach, Fakultnej nemocnici v Trnave, v popradskej, bojnickej, žilinskej, prešovskej a trenčianskej nemocnici. Pod rezort ich z vymenovaných patrí šesť s výnimkou bojnickej.

Sestry pristupujú k hromadným výpovediam, pretože sú nespokojné so zákonom, ktorý zdravotníkom upravuje mzdy. Parlament ho schválil koncom novembra, účinnosť má od budúceho roka. Tvrdia, že nezohľadňuje ich požiadavky. Trvajú na tom, aby zákon platil nielen pre sestry v nemocniciach, ale aj pre tie v ambulanciách, zariadeniach sociálnych služieb či kúpeľoch. Chcú zvýšiť koeficienty pre výpočet základnej zložky mzdy a zvyšovať tiež základnú zložku mzdy každé tri roky praxe.

Minister Čislák označil tieto požiadavky za navýšené. Tvrdí, že im nemôže ustúpiť, pretože na ne nie sú peniaze. Ich predchádzajúce nároky podľa neho v zákone zohľadnil. Štát ponúka v rámci riešenia platov zdravotníkov 55 miliónov eur, ktoré pôjdu do nemocníc.