Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Žilinský kraj

Na horách bude aj dnes popoludní mierne lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Dnes ráno bolo na horách hmlisto, v stredných polohách mrholilo, vo vyšších miestami slabo snežilo.

Liptovský Hrádok 23. februára (TASR) – Aj dnes popoludní sa opäť mierne zvýši malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Napriek tomu, že snehová pokrývka je vo všeobecnosti dobre spevnená, najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení povrchu ojedinelých plôch v extrémne strmom teréne hrozí možnosť uvoľnenia lavín. Pod vplyvom denného oteplenia sa môžu aj samovoľne uvoľňovať menšie lavíny a úplazy z mokrého snehu.

Dnes ráno bolo na horách hmlisto, v stredných polohách mrholilo, vo vyšších miestami slabo snežilo. Teplota vzduchu sa pohybovala od - 6 do +2 stupňov Celzia. Na hrebeňoch Tatier fúkal pomerne silný južný vietor v nárazoch rýchlosťou až 60 km/h. Počas uplynulých hodín pripadlo miestami do 2 centimetrov nového snehu.

Hoci striedanie nočných a denných teplôt stabilizovalo snehovú pokrývku, predovšetkým v južne orientovaných žľaboch v Západných a Vysokých Tatrách sa nachádzajú nebezpečné snehové vankúše z previateho novšieho snehu. Miestami môžu dosahovať viac ako polmetrovú výšku.