Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

Dvere do zákulisia otvorilo aj martinské divadlo

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Úspech zožali komentované prehliadky priestorov divadla pre celú rodinu, premietanie dokumentárneho filmu aj záznam z diskusie s režisérom Andrejom Krobom.

Martin 17. novembra (TASR) – Dvere do zákulisia, skrytých zákutí a priestorov otvorilo v sobotu popoludní aj Slovenské komorné divadlo (SKD) v Martine. V rámci Noci divadiel, do ktorej sa zapojili už po deviaty raz, pripravili pre návštevníkov všestranný program.

Úspech zožali komentované prehliadky priestorov divadla pre celú rodinu, premietanie dokumentárneho filmu aj záznam z diskusie s režisérom Andrejom Krobom. Súčasťou podujatia je aj večerná prvá repríza Žobráckej opery od Václava Havla.

Práve pamiatke českého spisovateľa, dramatika, posledného československého a prvého českého prezidenta venovalo martinské divadlo tohtoročnú Noc divadiel. Premiéru jeho Žobráckej opery v réžii Lukáša Brutovského uviedlo SKD ako prvú premiéru aktuálnej divadelnej sezóny v piatok.

„Je to aj taký pomyselný dar celej tvorbe československého divadla k stému výročiu vzniku nášho spoločného štátu,“ uviedol pre TASR riaditeľ SKD František Výrostko.

Dodal, že ako každý rok, aj tentoraz je jednou z najzaujímavejších súčastí programu Noci divadiel komentovaná prehliadka.

„Mnohí návštevníci mi dnes po ukončení prvej prehliadky povedali, že si nevedeli predstaviť, koľko ďalších iných priestorov tu v divadle máme a sú potrebné na to, aby predstavenie vôbec mohlo vzniknúť. Nielen historická budova, hľadisko, javisko, foyer a ďalšie priestory, ale najmä dielne a sklady sú pre divákov veľmi zaujímavé, pretože do nich vstupujú prvýkrát. To je to, čo bežný divák nevidí, keď príde do divadla,“ priblížil.

Program pokračoval o 19. hodine dramaturgickým úvodom k martinskej inscenácii Žobráckej opery. O 20. hodine je na programe prvá repríza tejto hry, po ktorej nasleduje diskusia s tvorcami.

Noc divadiel sa koná každoročne vždy tretiu novembrovú sobotu, keď program v divadlách na celom Slovensku plynie až do neskorej noci.

Myšlienka spoločného podujatia vznikla na podnet francúzskych divadelných umelcov a prvýkrát ju ako pilotný program realizovali 25. októbra 2008 v Detskom divadle Dubrava v Záhrebe a v Šibenskom divadle.

Možnosť prezentovať divadelný program aj inak, ako počas všedných dní, spája každý rok stovky divadiel a tisícky divákov po celej Európe.