Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Žilinský kraj

V centre pozornosti kamier na Liptove sú už opäť hniezda bocianov

Párik bocianov bielych oddychuje v hniezde. Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Hniezda bocianov, ktorí sa napriek neskoršiemu nástupu jari už vrátili na Liptov, budú opäť monitorovať až do konca augusta.

Liptovský Mikuláš 10. apríla (TASR) – Pracovníci Správy TANAP spolu so špecialistami z realizátorskej firmy demontujú v týchto dňoch v liptovskom regióne vďaka internetovým živým prenosom verejnosťou veľmi obľúbené kamery zo zimných vtáčích kŕmidiel a inštalujú ich opäť na hniezda bocianov.

"Pre čoraz väčší počet našich verných tuzemských, ale i zahraničných internetových divákov chystáme na leto ešte niekoľko prekvapení. Záleží iba na režisérke prírode, čo všetko nám ponúkne," skonštatoval riaditeľ Správy TANAP Pavol Majko s tým, že pripravujú ďalšie rozširovanie kamerových systémov.



Hniezda bocianov, ktorí sa napriek neskoršiemu nástupu jari už vrátili na Liptov, budú opäť monitorovať až do konca augusta. "Mladé bociany sa budú v tom čase spolu so svojimi rodičmi pripravovať na odlet do afrických zimovísk. Dovtedy nám určite neraz ponúknu úchvatné prírodné divadlo," pokračoval Majko.

"Netrpezlivo očakávame prílet orlice Aničky z Afriky. Kamerový systém sme nainštalovali a odskúšali v dostatočnom predstihu už koncom marca, aby sa v bezprostrednom okolí orlieho hniezda nevyskytovali žiadne rušivé aktivity," dodal riaditeľ Správy TANAP.