Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zuzana Zvolenská chce meniť Uhliarikovu cenotvorbu liekov

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Cieľom návrhu má byť zavedenie spravodlivejšej metódy stanovovania cien liekov zohľadňujúcej zmeny cien v iných členských štátoch a zmeny výmenných kurzov.

Bratislava 8. augusta (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR navrhuje zmeny v cenotvorbe liekov, ktoré priniesla vlaňajšia lieková reforma za bývalej vlády. Ako vyplýva z návrhu novely zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, ich cena by na Slovensku nemala byť vyššia ako priemer troch najnižších cien v Európskej únii.

Tento princíp sa dotýka aj zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín. Predtým sa na Slovensku ceny stanovovali na základe porovnávania šiestich najnižších cien v únii a podľa tohto priemeru sa určovali pre domáci trh.

Cieľom návrhu má byť zavedenie spravodlivejšej metódy stanovovania cien liekov zohľadňujúcej zmeny cien v iných členských štátoch a zmeny výmenných kurzov. "Navrhované úpravy nijakým spôsobom nemenia pôvodný zámer zákona, ktorý spočíval najmä v sprísnení regulácie cien liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín a tiež v zadefinovaní osobitného procesu rozhodovania vo veciach kategorizácie, vrátane zavedenia elektronickej formy komunikácie," uvádza sa v návrhu. Ako upozornilo ministerstvo, ceny liekov naďalej ostatnú jedny z najnižších v únii.

Legislatívny rámec má tiež priniesť sprísnenie vstupu prvých generických liekov na trh. Cena týchto liekov má byť po novom nižšia o 35 percent oproti cene originálneho lieku. Momentálne je to 30 percent. Zavádza sa tiež podmienka pre vstup tzv. biologicky podobných liekov, ktorých cena musí byť nižšia o 20 percent v porovnaní s originálom. Od týchto zmien očakáva rezort zdravotníctva v budúcom roku úsporu 1,5 milióna eur.

Právna norma má v prípade súhlasného stanoviska vlády, parlamentu a prezidenta platiť od 1. januára budúceho roka. Návrhy na zmeny prichádzajú ani nie rok potom, ako začal platiť nový zákon o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, ktorý presadilo ministerstvo pod vedením Ivana Uhliarika (KDH). Ten je účinný od decembra 2011.