Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zdravotníkom, ktorí v núdzovom stave neprídu do práce, má hroziť basa

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR/Pavol Ďurčo

Časti opozície sa návrh na zavedenie trestnoprávnej zodpovednosti zdravotníkov nepozdáva, hovorí o kriminalizácii tejto skupiny.

Bratislava 23. apríla (TASR) - Dvoj- až päťročné väzenie, strata registrácie na 10 rokov či peňažná sankcia by mali hroziť zdravotníkom, ktorí v núdzovom stave ohrozia zdravie a životy ľudí.

Počíta s tým pozmeňovací návrh k novele Trestného zákona od Jozefa Valockého (Smer-SD), ktorý dnes odobril zdravotnícky výbor. Ak by teda lekári počas núdzového stavu neprišli do práce a platil by tento návrh, nezostali by bez trestu.

Časti opozície sa návrh na zavedenie trestnoprávnej zodpovednosti zdravotníkov nepozdáva, hovorí o kriminalizácii tejto skupiny. Proti návrhu je aj prezident Slovenskej lekárskej komory a bývalý šéf lekárskych odborárov Marian Kollár. Podľa neho ide návrh proti pacientovi. Ministerstvá zdravotníctva a spravodlivosti tvrdia opak.

"Smer si pripravuje kladivo na zdravotníkov. Keď začnú štrajkovať a nastane krízová situácia, tak budú musieť nastúpiť do práce. Lebo inak im vezmú registráciu na 10 rokov, alebo im vezmú slobodu alebo ešte môžu dostať pokutu," reagoval na návrh poslanec SDKÚ-DS Viliam Novotný. Priznal, že aj bývalá vláda uvažovala o zavedení trestnoprávnej zodpovednosti, avšak napokon po tomto riešení nesiahla. "Dospeli sme k záveru, že sa vyhrážať nemôžeme. Treba to riešiť dialógom," povedal.

Foto: TASR/Štefán Puškáš
Proti je aj Kollár, ktorý je presvedčený, že návrh je v rozpore s európskym právom a ústavou. Okrem iného mu prekáža, že ho predložil poslanec a nebol v pripomienkovom konaní. "Pravdepodobne tu končí dialóg a prejavuje sa valcovanie tohto parlamentu," uviedol. Návrh podľa neho nemá nič spoločné s ochranou života a zdravia občanov. "Má len zrušiť okrem iného atribút kolektívneho vyjednávania, dialóg na všetkých úrovniach," poznamenal. Kollár tvrdí, že tento konkrétny návrh nepozná. Návrh niekdajšieho ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH) však videl. Súčasné znenie je takmer rovnaké, čo potvrdil aj Uhliarik. Kollár si aj o Uhliarikovom návrhu si myslí, že bol zlý. Zdôrazňuje, že ako pacient by chcel v prvom rade spokojného lekára.

Uhliarik s návrhom nemá problém. Nazdáva sa, že pokiaľ človek bez ohľadu na to, čo robí, ohrozuje zdravie a životy ľudí, nemal by zostať bez sankcie. "Žiadna skupina zamestnancov by si nemala nijakým spôsobom zlepšovať postavenie ohrozovaním života a zdravia ľudí," zdôraznil.

Minister spravodlivosti Tomáš Borec s pozmeňovacím návrhom k jeho novele súhlasí. "Je fakt, že reálne môže vzniknúť krízová situácia, v ktorej budú ohrozené životy a zdravie občanov. A musí existovať nejaký nástroj, ktorý má v rukách vláda alebo štát na to, aby zabezpečil zdravie občanov a ochranu ich životov. Zdravie a ochrana životov je jedno zo základných ústavných práv a každá vláda má povinnosť toto zabezpečiť," odôvodnil svoj kladný postoj k návrhu.

Podobný názor má aj štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Viliam Čislák. Snahu o zavedenie trestnoprávnej zodpovednosti zdravotníkov odôvodňuje tým, že vláda potrebuje nástroj na zabezpečenie starostlivosti o pacienta počas núdzového stavu, ktorý vyhlasuje vláda. "V prvom rade nám ide o život a zdravie pacientov," vyhlásil. Zároveň odmietol tvrdenia, že lekári nemali možnosť k návrhu sa vyjadriť. Lekári podľa Čisláka boli informovaní, mali všetky možnosti sa k návrhu dostať. Štátny tajomník nevie, prečo tvrdia opak. "Nikdy sme sa netajili tým, že sa touto myšlienkou zaoberáme, aby sa roky 2011 a 2012 nezopakovali. Preto sme sa rozhodli pre takéto riešenie," uzavrel.