Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zdravotnícki záchranári kritizujú T. Druckera, že nerieši ich problémy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Komora kritizuje, že projektový tím, ktorý minister zriadil pre záchranky, nepriniesol žiadne výsledky a samotný Drucker ignoruje podnety komory, ako aj odbornej verejnosti.

Bratislava 25. septembra (TASR) - Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) nedokázal od svojho nástupu vyriešiť problémy v záchrannej zdravotnej službe. Tvrdí to Slovenská komora zdravotníckych záchranárov, ktorá poukazuje na dlhodobé porušovanie zákonov. "Očakávali sme novú nádej a zmeny..., musíme dnes konštatovať, že naše očakávania sa nenaplnili," napísali jej predstavitelia v liste Druckerovi.

Komora kritizuje, že projektový tím, ktorý minister zriadil pre záchranky, nepriniesol žiadne výsledky a samotný Drucker ignoruje podnety komory, ako aj odbornej verejnosti. Záchranárska komora upozorňuje na nedodržiavanie minimálneho personálneho obsadenia v ambulanciách rýchlej zdravotnej pomoci (RZP) bez lekára, ktoré sa má týkať vyše 120 posádok RZP, či degradáciu niektorých záchranárov na vodičov.

"Minimálne personálne požiadavky v posádkach RZP nie sú napĺňané naprieč celým Slovenskom štátnymi aj súkromnými poskytovateľmi záchrannej zdravotnej služby. Váš rezort o tomto probléme vie a nekoná," píšu v liste nespokojní záchranári. Okrem toho poukazujú aj na porušovanie Zákonníka práce v oblasti poskytovania prestávok, rovnako, že aj keď záchranári pracujú 12 hodín bez prestávky, platia ich len za 11,5 hodiny práce. Nepáči sa im ani, že sa ich zástupcovia nedostali do dozorných rád dotknutých štátnych organizácií. Za nedôveryhodný považujú aj plán prenajať pre štátne záchranky sanitky na päť rokov za vyše 35 miliónov eur.

"Projekt záchranná zdravotná služba a efektivita a jeho pracovná skupina vykazuje činnosť už rok, avšak bez konkrétnych záverov, napriek mnohým prezentovaným riešeniam. To všetko sa deje v dobe, keď má záchranná služba na Slovensku najhoršie plošné pokrytie za uplynulých desať rokov a priemerný dojazdový čas sa zhoršil o viac ako jednu minútu. Laicky povedané, záchranná služba dosiahne pacienta neskôr a v čase do 15 minút na menšom území," konštatujú v liste záchranári.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR odkázalo, že zodpovedne počúva a vyhodnocuje podnety od zástupcov odbornej obce vrátane komory záchranárov. "Uvedené body sú aktuálne predmetom interných analýz a stretnutí. Rezort si prácu záchranárov vysoko váži, a preto citlivo pristupuje k tvorbe prípadných návrhov zmien. MZ SR pripravuje v najbližších dňoch spoločné stretnutie so všetkými zainteresovanými stranami vrátane prevádzkovateľov záchranných služieb, Komory záchranárov a poskytovateľov," reagovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Na margo súťaže na obnovu vozových parkov štátnych záchraniek pripomenula, že nejde len o nákup vozidiel, ale aj o všetko súvisiace ako vybavenie, servis či poistenie na päť rokov. "Výsledná cena za prenájom vozidla bude známa až po elektronickej aukcii. MZ SR už v minulosti zrušilo vyhlásenú súťaž z dôvodu nedosiahnutia očakávaných úspor," doplnila Eliášová.