Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Výskyt chrípky a respiračných ochorení v Banskobystrickom kraji stúpol

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Najvyšší počet chorých na ARO je podľa jej údajov v okresoch Lučenec, Rimavská Sobota, Revúca a Veľký Krtíš.

Banská Bystrica 11. novembra (TASR) – Nárastom výskytu akútnych respiračných ochorení (ARO) o takmer 53 percent, ako aj chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) o takmer 66 percent sa vyznačoval aktuálny kalendárny týždeň v Banskobystrickom kraji (BBSK). TASR o tom informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

„V 45. kalendárnom týždni evidoval RÚVZ celkovo 4165 chorých na ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť 1300 osôb na 100.000 obyvateľov. CHPO sa vyskytli v 322 prípadoch, čo je chorobnosť 100 ľudí na 100.000 obyvateľov,“ konkretizovala Tolnayová.

Najvyšší počet chorých na ARO je podľa jej údajov v okresoch Lučenec, Rimavská Sobota, Revúca a Veľký Krtíš. „Čo sa týka CHPO, najvyšší počet pacientov je v okresoch Lučenec, Veľký Krtíš a Žarnovica,“ dodala s tým, že z hľadiska veku obidva typy ochorenia najviac postihujú vekovú skupinu ekonomicky aktívneho obyvateľstva, žiakov základných škôl a najmenšie deti vo veku do 5 rokov.

„V súvislosti s vývojom chorobnosti odborníci upozorňujú, že je stále vhodný čas navštíviť svojho lekára prvého kontaktu a dať sa zaočkovať. Odporúčajú to hlavne rizikovým skupinám obyvateľstva, medzi ktorých patria pacienti so srdcovo-cievnymi ochoreniami, diabetici, onkologickí pacienti a ľudia s chronickými pľúcnymi chorobami, či tehotné ženy,“ zakončila hovorkyňa.