Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V bojnickej nemocnici funguje nová očná ambulancia

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ambulancia poskytuje komplexné služby pre pacientov s očnými ochoreniami. Pacienti tu majú zabezpečené nielen bežné očné vyšetrenia, ale hlavne špecializované kvôli závažnejším ochoreniam.

Bojnice 7. októbra (TASR) - Novú očnú ambulanciu majú od tohto obdobia k dispozícii pacienti v Nemocnici s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach.

"Je to tretia očná ambulancia u nás. Zriadená bola v podstate pre pacientov z handlovského rajónu, kde prestala fungovať očná ambulancia," povedal námestník liečebno-preventívnej starostlivosti nemocnice v Bojniciach Jozef Kubík.

Ambulanciu podľa neho nemocnica zriadila z prostriedkov, ktoré jej venovala vláda SR ešte v roku 2015, išlo o sumu 100.000 eur, pričom s jej zariaďovaním, vrátane prístrojového vybavenia, začala o rok neskôr. "Ambulancia poskytuje komplexné služby pre pacientov s očnými ochoreniami. Pacienti tu majú zabezpečené nielen bežné očné vyšetrenia, ale hlavne špecializované kvôli závažnejším ochoreniam," ozrejmil.

Nemocnica má podľa Kubíka aktuálne dostatok lekárov, aj keď časť z nich je mladá a vo výchove. "Pracovisko je špičkovo vybavené a operatíva je na veľmi dobrej úrovni, takže sa majú kde aj čo učiť," skonštatoval.

Bojnické zdravotnícke zariadenie tiež pracuje na objednávacom systéme, ktorý by mal slúžiť aj pre očnú ambulanciu a uľahčiť pacientom prístup k zdravotnej starostlivosti.

Handlovská dolina zostala bez očného doktora po tom, čo začiatkom roka 2015 zomrel jediný lekár, ktorý v Handlovej ordinoval vo svojej súkromnej ambulancii. Obyvatelia zostali nespokojní, keďže ich v okolitých mestách nechceli vyšetriť, alebo ich objednali s veľkým časovým odstupom. Oddelenie zdravotníctva a humánnej farmácie Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja vtedy poverilo zastupovaním štyri očné ambulancie, dve sa nachádzajú na Nábrežnej ulici v Prievidzi, ďalšie dve v Dolných Vesteniciach a Novákoch.