Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Informácie o testovaní liekov nájdu pacienti v novej online poradni

Ilustračné foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

Farmaceutické firmy testujú na Slovensku najčastejšie lieky na liečbu nádorov, ochorení tráviaceho traktu či cukrovky.

Bratislava 17. mája (TASR) – Do klinických skúšaní sa ročne zapojí okolo 9000 Slovákov. Pacienti sa po novom budú môcť k informáciám o testovaní liekov dostať vďaka bezplatnej online poradni, ktorú zriadila Asociácia inovatívneho farmaceutického priemyslu (AIFP). Projekt spúšťa v spolupráci s Asociáciou na ochranu práv pacientov SR.

Poradňa zriadená v rámci webovej stránky AIFP má uľahčiť pacientom a lekárom hľadanie informácií o aktuálnych klinických skúšaniach prebiehajúcich na Slovensku a tiež zjednodušiť proces prepojenia pacienta a jeho lekára s výskumnými centrami. "Naším cieľom je pomôcť pacientom, aby jednoduchým spôsobom vedeli získať informácie o relevantných klinických skúšaniach na Slovensku," hovorí Katarína Slezáková, výkonná riaditeľka AIFP.

Pacient vyplní na stránke formulár, na základe ktorého mu budú vyhľadané prebiehajúce klinické skúšania so zreteľom na jeho diagnózu z nezávislých a verejne dostupných zdrojov. "Tento proces zabezpečuje skupina vyškolených študentov medicíny, ktorá už niekoľko rokov riadi poradňu aj v Českej republike, a svoje postupy bude konzultovať s lekármi z AIFP," vysvetlila Slezáková.

Súčasťou spätného e-mailu z poradne bude jedna príloha určená lekárovi, ktorý následne pomôže pacientovi kontaktovať sa na príslušné centrum a zhodnotiť s danými odborníkmi, či je, alebo nie je vhodným pre účasť v prebiehajúcom skúšaní. "Bezpečnosť pacienta v klinickom výskume je zásadná. Pre účasť v klinickom skúšaní musí pacient spĺňať prísne kritériá. Komunikáciu medzi informovaným pacientom, informovaným ošetrujúcim lekárom a lekármi zapojenými do štúdie preto považujeme za kľúčovú," ozrejmila výkonná riaditeľka AIFP.

Klinické skúšanie prebieha v niekoľkých fázach za prísnych podmienok. Jeho cieľom je dokázať efektívnosť a bezpečnosť lieku či liečebného postupu. Bez toho by regulátory liek pre použitie v bežnej praxi neschválili. Kým sa nový liek uvedie na trh, prejde 12 až 13 rokov. "Priemerné náklady na vývoj jedného lieku dosahujú až dve miliardy amerických dolárov, ktoré hradí výlučne výrobca. Liečba a zdravotná starostlivosť poskytnutá v rámci klinického skúšania tak finančne nezaťažuje ani pacientov, ani zdravotné poisťovne," zhrnula Slezáková.

Farmaceutické firmy testujú na Slovensku najčastejšie lieky na liečbu nádorov, ochorení tráviaceho traktu či cukrovky. Takisto na neurologické, reumatické, srdcové či infekčné ochorenia, ukazujú štatistiky Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv.