Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Bánovská nemocnica spustila informačnú kampaň o nádche detí

llustračné foto Foto: TASR - Dano Veselský

Nádcha sa delí na alergickú a nealergickú, ktorá trápi deti hlavne v škôlkarských a školských zariadeniach a najčastejšie je spôsobená vírusovou infekciou.

Bánovce nad Bebravou 3. októbra (TASR) - Bánovská nemocnica spustila informačnú kampaň o nádche detí. V nadväznosti na prvé jesenné dni, kedy je toto ochorenie rozšírené v detských kolektívoch, vydala informačný leták pre rodičov. Ten bude rozdávať na detskej pohotovosti a elektronickou formou ho dostanú všetky školy, škôlky a zariadenia, kde sa pracuje s deťmi. Informovala Alžbeta Sivá, tlačová hovorkyňa Agel SK, pod ktorej materskú firmu nemocnica patrí.

Nádcha sa delí na alergickú a nealergickú, ktorá trápi deti hlavne v škôlkarských a školských zariadeniach a najčastejšie je spôsobená vírusovou infekciou. "Cieľom našej kampane je hlavne upovedomiť rodičov o základných informáciách, ktoré niekedy vôbec nemajú, čo spôsobuje, že deťom nevedia adekvátne pomôcť. Tým sa predlžuje liečba a riziko prenosu v kolektíve," uviedla lekárka z bánovskej nemocnice Ivana Hanáková.

Nádcha podľa nej trápi malých pacientov zvyčajne sedem až desať dní a prejavuje sa sťažením dýchania, kýchaním, škriabaním v hrdle, vracaním či zvýšenou teplotou. "Oslabený detský organizmus rýchlejšie podľahne závažnejšiemu ochoreniu. Nádcha v takom prípade môže predznamenať bronchitídu, zápal pľúc, zápal prínosových dutín alebo zápal stredného ucha. Netreba ju preto podceňovať," Hanáková.