Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zážitkové podujatie prinesie do miest osvetu o rakovine

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Deň pre vaše zdravie pripravila Všeobecná zdravotná poisťovňa a aliancia Nie rakovine s pacientskym združením Europacolon Slovensko.

Bratislava 15. augusta (TASR) - Osvetu o prevencii rakoviny hrubého čreva, konečníka a tráviaceho traktu prináša od augusta do septembra do 25 slovenských miest zážitkové podujatie Deň pre vaše zdravie. Pripravila ho Všeobecná zdravotná poisťovňa a aliancia Nie rakovine s pacientskym združením Europacolon Slovensko.

"Slovensko je na prvom mieste svetového rebríčka výskytu a úmrtnosti na zhubné nádory hrubého čreva a na druhom mieste vo výskyte nádorov pankreasu," hovorí šéfka aliancie a pacientskeho združenia Jana Pifflová-Španková. Priblížila, že v rámci osvetových dní príde do jednotlivých miest veľká maketa čreva, ktorou sa dá prejsť ako tunelom, aby sa atraktívnou formou predstavili fakty o zdravom trávení a vylučovaní, o prevencii a príznakoch.

Návštevníci dostanú zdarma aj test na okultné krvácanie do stolice, ktoré dokáže odhaliť nežiaduce zmeny v čreve. "V mnohých ďalších sprievodných poradenských stánkoch podujatia sa dozvedia o správnej ústnej hygiene, môžu si dať zmerať hladinu cukru a cholesterolu v krvi, krvný tlak a pulz a zistiť, ako je na tom ich telo z hľadiska pomerov tuku, vody a svalstva," priblížila Pifflová-Španková.

V makete čreva ľudia uvidia, nielen ako vyzerá, ale dozvedia sa aj o príznakoch, ktoré môžu poukazovať na rakovinu čreva a pankreasu. "Môžete sa tu oboznámiť s rôznymi diagnózami tráviaceho traktu, vidieť, ako sa vyvíja z polypu kolorektálny karcinóm a čo môžu urobiť pre to, aby ho včas odhalili alebo mu predišli. Endoskopické obrázky rôznych diagnóz, ako aj informačné texty spolu s výkladom školených edukátorov sú výnimočným vzdelávacím nástrojom pre všetkých návštevníkov i divákov," zhrnula Pifflová-Španková.