Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zavedenie jednej poisťovne podporuje 41 percent ľudí

Podpora zrušenia možnosti výberu zdravotnej poisťovne prevažuje nad odmietaním tejto požiadavky u obyvateľov Banskobystrického, Žilinského a Prešovského kraja.

Bratislava 17. decembra (TASR) - Zrušenie možnosti výberu zdravotnej poisťovne a zavedenie jednej pokladá podľa prieskumu Inštitútu pre verejné otázky (IVO) a agentúry Focus za správne 41 percent Slovákov a za nesprávne 46 percent. K otázke sa nevedelo vyjadriť 13 percent respondentov reprezentatívneho prieskumu, ktorý sa uskutočnil od 7. do 13. novembra na vzorke 1013 ľudí.

Schvaľovanie zavedenia unitárneho systému verejného zdravotného poistenia prevažuje nad kritikou tohto kroku u ľudí s najnižším vzdelaním, vykonávajúcich nekvalifikované manuálne profesie a u občanov nad 65 rokov. V tomto prostredí je však aj nadpriemerné zastúpenie odpovedí "neviem". Výrazne kritickejšie sa k nemu stavajú ľudia s vyšším vzdelaním, vykonávajúci kvalifikované profesie, ako napríklad študenti a podnikatelia, či obyvatelia najväčších miest.

Podpora zrušenia možnosti výberu zdravotnej poisťovne prevažuje nad odmietaním tejto požiadavky u obyvateľov Banskobystrického, Žilinského a Prešovského kraja. Naopak v Bratislavskom, Trenčianskom a Košickom kraji schvaľuje zavedenie jednej poisťovne menej ako tretina obyvateľov. Nadpriemerný súhlas so zrušením možnosti výberu zdravotnej poisťovne je medzi prívržencami Smeru-SD. Najnižšou podporou a najvyšším odmietaním sa vyznačujú prívrženci SDKÚ-DS a SaS.

TASR informovali Oľga Gyárfášová a Zora Bútorová z Inštitútu pre verejné otázky.