Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Začiatok školského roka je neraz ťažkou skúškou pre detskú imunitu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dušan Hein

S jesenným počasím sa navyše spája aj chrípková sezóna, nachladnutia, bolesti a opuchy hrdla a dutín.

Levice 10. septembra (TASR) - Zápaly slizníc horných dýchacích ciest či rôzne infekcie patria podľa lekárov k najčastejším ochoreniam, ku ktorým dochádza u škôlkarov a školopovinných detí počas septembra. Podľa odborníkov ide o typické choroby pochádzajúce z detského kolektívu.

Aj napriek tomu, že obvykle nebývajú nebezpečné, môžu v určitých prípadoch skončiť až v nemocnici. „U detského pacienta sa môže stav skomplikovať v dôsledku nedostatočne vypracovanej imunity. Nebezpečné môžu byť aj neliečené stavy, ktoré často končia s komplikáciami u nás na oddelení, pod dohľadom zdravotníckeho personálu,“ uviedla primárka detského oddelenia v levickej nemocnici Zuzana Kopanicová.

Podľa jej slov sú práve septembrové týždne známe aj ako prechodové obdobie, ktoré býva neraz skúškou pre detský organizmus. „V tomto čase sa môžu vyskytnúť rôzne ochorenia, ktoré vedia potrápiť hlavne deti nastupujúce po prvýkrát do kolektívu. Ich imunita ešte nie je tak vypracovaná, keďže v domácom prostredí nemali možnosť stretnúť sa s patogénmi, ktoré na nich striehnu v kolektíve,“ vysvetlila Kopanicová.

S jesenným počasím sa navyše spája aj chrípková sezóna, nachladnutia, bolesti a opuchy hrdla a dutín. „Skoro každé dieťa v škôlke alebo školskom kolektíve si týmito ochoreniami počas jesene prejde. Nie je výnimkou, že niektoré aj viackrát po sebe. Veľmi často u školopovinných detí zaznamenávame infekcie prínosových dutín, hrtanu, stredného ucha, priedušiek či pľúc. Pôvodcami zmienených ochorení sú zväčša vírusy, ku ktorým sa často pridruží aj bakteriálna infekcia. Správnu liečbu by mal vždy určiť obvodný pediater,“ skonštatovala Kopanicová.

V prípade vírusových ochorení sa vykonáva takzvaná symptomatická liečba, ktorá spočíva v podávaní čajov, vitamínov a liekov proti horúčke. Keď však chorobu spôsobujú baktérie, tak už je nevyhnutná liečba antibiotikami. „Základom v predchádzaní takzvaných jesenných ochorení je prevencia. Deti by mali mať v strave čo najviac vitamínov, minerálov, menej tukov a sladkostí. Obzvlášť dôležité je čerstvé ovocie a zelenina,“ zdôraznila Kopanicová.

Ako doplnila, na detskom oddelení levickej nemocnice počas roka hospitalizujú takmer 1500 malých pacientov a ďalšie stovky detí ošetria v rámci ambulantnej starostlivosti. „V jesenných a zimných mesiacoch ich výrazne pribúda, pretože práve tento čas je typický pre vírusové a chrípkové ochorenia,“ dodala Kopanicová.